Naturvård
I propositionen om bolagisering av Domänverket föreslås att stora områden avsätts för naturvård. Förslaget innebär att produktiv oskyddad skog på statens mark kostnadsfritt kan övergå till naturvården. Detta måste ses som en stor framgång för naturvården och ett förverkligande av tidigare ställda centerkrav.
Även om propositionens förslag är en klar framgång för naturvårdsintressena finns fortfarande osäkerheter i framför allt södra och mellersta Sverige.
Att bevara produktiv skogsmark är nödvändigt för att säkerställa den biologiska mångfalden. I dag är många arter hotade. En del djur och växtarter är på väg att försvinna.
Miljöföroreningar och skogsbruk är orsaken till att arter försvinner. Försurningen är ett stort och akut problem, men den frågan tas upp i annat sammanhang.
Det är dyrt att avsätta och skydda mark, därför finns i dag inte tillräckligt mycket skogsmark skyddad.
Nu när den skogsmark som staten äger i Domänverket skall bolagiseras, bör de områden som är av speciellt intresse skyddas. Det kan ske genom att domänverksmark övergår i naturvårdsfonden.
De förslag som finns i propositionen är troligen inte tillräckliga för att klara det mål som vi har att skydda den biologiska mångfalden.
Vi föreslår därför att en arbetsgrupp tillsätts som får i uppdrag att utarbeta ett förslag till skogsområden som, utöver de som ingår i propositionen, bör kvarstå i statlig ägo och övergå till naturvårdsfonden. Denna arbetsgrupp bör till att börja med kunna utgå från de objektslistor som utarbetats på länsstyrelserna. Även andra områden med stort naturvärde bör komma ifråga.
Dessutom bör arbetsgruppen få i uppdrag att peka ut lämpliga utbytesobjekt. Sådana bör bl.a. kunna återfinnas bland de fastigheter som Domänverket planerar att sälja under kommande år.
Det är viktigt att klara ut vad som är skyddsvärt för en bolagisering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd av naturområden på statlig mark.
Stockholm den 21 april 1992 Karin Starrin (c) Lennart Brunander (c)