Bullerkällorna i ett vindkraftverk är dels kraftöverföringen i maskinhuset, framförallt växellådan, dels vindbruset från vingarna. Nyare modeller av vindkraftverk går allt tystare, men det är fortfarande bullerspridningen, som hittills bestämt minimiavstånden till omgivande bostäder och arbetsplatser.
Vindkraft är en ny företeelse för bullerlagstiftningen. Därför saknas lämpligt regelsystem för att hantera bullerfrågor kring vindkraftverk på ett för alla inblandade parter lämpligt sätt. I brist på annat får man gå efter den så kallade industribullernormen utfärdad i form av ''Råd och Riktlinjer från Naturvårdsverket.'' (Externt industribuller -- allmänna råd, SNV RR 1978:5)
Den nu gällande bullernormen för nyetablering av svenska vindkraftverk är därför omöjlig att tillämpa vid bedömningen av om ett vindkraftsprojekt kommer att klara bullernormen eller ej vid bygglovgivning, såvida man inte tar till orealistiskt stora säkerhetsavstånd.
Nya och skräddarsydda bullernormer måste tas fram för vindkraft i syfte att underlätta för alla inblandade parter; för den som vill etablera vindkraft, för grannar och för byggnadsnämnder; bedömningen av en tänkt vindkraftsetablering. Den tid då buller från ett vindkraftverk kan upplevas som mest störande är då det är varmt sommartid med svag vind, men ändå tillräcklig för att vindkraftverket skall gå, d.v.s. den tid då man vistas utomhus för rekreation. Andra årstider, som dessutom är mycket mer betydelsfulla ur ekonomisk synpunkt, skulle det kunna få bullra långt över nuvarande norm, utan att någon skulle känna sig störd. Av ovanstående skäl finns därför anledning att inrätta en årstidsberoende verklighetsanpassad bullernorm. För den mest störningskänsliga perioden skulle eventuellt också kunna införas begreppet bullerdos ( ljudstyrka x tid).
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av bullerlagstiftning för vindkraftverk.
Stockholm den 27 januari 1992 Birger Andersson (c) Marianne Jönsson (c)