I propositionen behandlas de riktlinjer som skall gälla vid överföring av domänverkets mark- och fastighetsinnehav och de intressen som är kopplade till detta innehav. En huvudregel sägs vara att den produktiva marken överförs till bolaget medan den övriga marken kvarblir i statens ägo.
I Västerbottens och Norrbottens län föreslås att gränsen mellan den mark som överförs till bolaget och den mark som skall förbli i statens ägo skall följa odlingsgränsen.
Vidare nämns i propositionen att staten i dag saknar lagfart på en del av sina fastigheter, bl.a. i Norrlands inland. När det gäller de s.k. ströängarna i Norrbottens och Västerbottens läns lappmarker så sägs att de problem som föreligger kring dessa är komplexa till sin natur och inte kan få sin lösning i detta sammanhang.
Nu har det sedan tidigare ifrån fjällbefolkningens sida ifrågasatts om avvittringen inom de två nordligaste länens lappmarker genomförts på ett korrekt sätt. Motioner om detta har tidigare behandlats av riksdagen. Vid denna riksdagsbehandling förutsattes att denna fråga skulle genomgås och att information därvid skulle ges -- något som tydligen inte skett på ett riktigt sätt. Den bofasta befolkningen inom de båda länens lappmarker anser fortfarande att de har större rätt till vissa marker, bl.a. kronoöverloppsmarker, än den nuvarande ägaren staten. Att då i detta sammanhang stödja sig på senare lagstiftning för att hävda sitt ägande kan inte ur rättssäkerhetssynpunkt vara tillfredsställande.
En regering som i sin regeringsförklaring underströk vikten av att stärka äganderätten kan väl rimligen inte företa en sådan omfattande förändring av domänverkets marker innan de oklarheter som anses råda inom lappmarken i de två nordligaste länen har klarats upp. Detta handlar dels om större rätt till vissa markarealer och byaskogar, dels om rätten till de s.k. ströängarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår regeringens proposition 1991/92:134 i dess helhet.
Stockholm den 21 april 1992 John Andersson (v)