Återbäring till Norrland från vattenkraftsvinsterna 1987 års regionalspolitiska kommitté (REK 87) föreslog i sitt slutbetänkande SOU 1989:55 att vattenkraftsregionerna under en tioårsperiod skulle få del i vattenkraftens övervinster. Ersättningen föreslogs uppgå till 1 öre/kWh motsvarande omkring 600 mkr per år. Finansieringen skulle ske genom en höjning av skatten på äldre vattenkraft. Principen för förslaget är enligt vår uppfattning rimlig.
Återbäringsprincipen tycks vara accepterad
Regionalpolitiska kommittén var parlamentariskt tillsatt med representanter från de fem partier som satt i riksdagen år 1987. Följande invändningar mot förslaget om återbäring av övervinsterna finns i reservationer:
Sigge Godin (fp): ''Jag -- -- -- accepterar denna form av finansiering av regionalpolitiken. Däremot vill jag kraftigt understryka att dessa resurser måste användas på ett sådant sätt, att de kommer de delar av landet som har de största behoven till del.''
Sven Henricsson (vpk): ''Förslaget är -- -- -- välbetänkt, men beloppet är helt otillräckligt med tanke på målet.''
Anders G Högmark (m): '' -- -- --Mot den bakgrunden (stigande elpriser) finns ingen anledning att lägga förslag om ytterligare skatt på elkraft -- -- -- Jag avvisar alltså detta förslag.''
Börje Hörnlund (c): ''Jag hälsar med stor tillfredsställelse kommitténs förslag -- -- -- Jag anser emellertid att 0,5 öre/kWh skall riktas direkt till vattenkraftskommunerna (i stödområdena) -- -- -- Resterande 0,5 öre/kWh samt 1,0 öre/kWh från kraftanläggningar utanför stödområdena avsätts till länsfonder -- -- --
I propositionen om regionalpolitik inför 1990-talet (prop. 1989/90:76) sägs att det mot bakgrund av det kommande energipolitiska beslutet om bl.a. kärnkraftsavvecklingen varken är möjligt eller lämpligt att ta ställning till förslagen från REK 87 i energipolitiska frågor. Vidare hänvisas till att det i direktiven till en (då) nyligen tillsatt utredning om kraftföretagens vinster sägs att utredaren bör utforma sina förslag med hänsyn tagen till att vinster från äldre vattenkraft skall kunna återföras till de regioner där de genereras.
Utredningen om kraftföretagens vinster avgav i början av år 1991 sitt betänkande ''Beskattning av kraftföretag'', SOU 1991:8. I denna utredning konstateras att inga ''tekniska hinder'' föreligger för en återföring av vattenkraftsvinster till regionerna. Vidare sägs i utredningen: ''Utredningens förslag låter sig mycket väl förenas med en sådan återföring även om denna av juridiska skäl inte kan ske direkt utan via statskassan. Det frågan gäller är därför om det finns en politisk vilja till en sådan överföring.'' Den sistnämnda frågan tog utredningen inte ställning till eftersom den saknade parlamentarisk representation.
Frågan om en återbäring av vattenkraftsvinsterna behandlades i riksdagen våren 1991 i samband med det energipolitiska beslutet (1990/91:NU40) med anledning av tre motionsförslag (c resp. v) med förslag i denna riktning. Motionerna avslogs med hänvisning till att regeringens förslag med anledning av SOU 1991:8 borde avvaktas.
Av en frågedebatt i riksdagen under hösten 1991 framgår att regeringen inte har för avsikt att lägga fram något förslag om en återföring.
Det är dags att förverkliga återföringsprincipen
Norrland har rika råvarutillgångar som exploateras framförallt av Sydsverige. Norrland skulle bära sig själv ekonomiskt utan regionalpolitiskt stöd, om de fick rå om sina egna resurser: malmen, vattenkraften, skogen. Man kan lätt få uppfattningen att Norrland betraktas som en koloni av övriga Sverige.
Vattenkraften är ett av de tydligaste exemplen på export av råvara till Sydsverige. Större delen av den Norrlandsproducerade vattenkraften går sålunda till företag och hushåll i Sydsverige.
Vattenkraftens vinster går till ägarna, främst i Stockholm, och staten som tar in mångmiljardbelopp i skatt. Vattenkraftskommunerna får inte ett öre, om de inte äger fallrätter eller kraftverk. Numera får de inte ens tillgodogöra sig fastighetsskatt på vattenkraftsanläggningarna.
Skälen för återbäring är starka. En tillräckligt stor återföring till de norrländska vattenkraftsregionerna av vattenkraftens övervinster under en längre tidsperiod skulle bli ett säkert och av politiker oberoende stöd till Norrland. (Vilka län?) Det är dags att gå från ord till handling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de norrländska vattenkraftsregionerna skall få del i vattenkraftens övervinster.
Stockholm den 20 januari 1992 Laila Strid-Jansson (nyd) Arne Jansson (nyd) Karl Gustaf Sjödin (nyd)