1. Sammanfattning
Höga säkerhetskrav och stor öppenhet gentemot allmänheten måste känneteckna arbetet med att utveckla metoder och att välja plats för slutförvar av utbränt kärnbränsle. Allmänheten måste känna förtroende för verksamheten. Organisationen av de statliga myndigheterna måste ske med dessa utgångspunkter. Vi avvisar därför regeringens förslag att lägga ned Statens kärnbränslenämnd och föreslår att riksdagen uppdrar åt regeringen att återkomma med ett nytt förslag.
2. Regeringens förslag
Regeringen har i proposition 1992/93:99 föreslagit att Statens kärnbränslenämnd, SKN, läggs ned och att uppgifterna övertas av kärnkraftinspektionen, SKI. Delar av SKN flyttas till SKI. Det vetenskapliga rådet knutet till SKN, KASAM, flyttas till miljödepartementet. Med det följer 1 250 000 kr. som tillförs departementets utredningsanslag.
3. Våra utgångspunkter
Mycket höga säkerhetskrav måste ställas på den lösning som väljs för omhändertagande av det utbrända kärnbränslet. Tidpunkten för ett slutligt ställningstagande till metod och plats närmar sig. Kärnavfallsfrågan är politiskt laddad och politiskt och massmedialt intresse kommer sannolikt att öka. Arbetet måste därför bedrivas med stor öppenhet och integritet. Kompetens- och organisationsfrågor inom myndigheterna är därvid avgörande.
I höst kommer Svensk kärnbränslehantering, SKB, att redovisa sitt tredje forskningsprogram. Bl.a. kommer man att redovisa kriterier för val av metod och val av plats. Statens kärnbränslenämnd granskar SKB:s program och ger sitt yttrande till regeringen. I december 1990 fattade den socialdemokratiska regeringen beslut om SKB:s nuvarande forskningsprogram.
Mycket höga säkerhetskrav måste ställas på kärnkraften. Överlag fungerar också arbetet med strålskydd och kärnsäkerhet bra på myndighetssidan. Såväl Statens kärnkraftinspektion, SKI, som Statens strålskyddsinstitut, SSI, bedriver utöver SKN forskning om kärnavfall. Även dessa myndigheter måste ha kompetens för att kunna bedöma en ansökan från SKB.
Hittills har endast en metod för ett slutligt förvar av det utbrända kärnbränslet redovisats mer utförligt, den s.k. KBS-III-metoden. Den ligger också till grund för uppskattningar av kostnaden för den slutliga förvaringen. Det är angeläget att fler metoder också kan redovisas. Genom en särskild avgift per producerad kilowattimme samlas pengar som fonderas för finansiering av det slutliga förvaret. Avgiften fastställs av regeringen på underlag som SKN självständigt utarbetar. Det är angeläget att finansieringen löpande utvärderas så att regeringen kan ta ställning till avgiftens storlek.
4. Våra invändningar mot regeringens förslag
I propositionen framställs förslaget att lägga ned SKN som en stärkt statlig myndighetsorganisation kring kärnavfallet. Denna bedömning måste ifrågasättas. Förslaget har tagits fram internt i regeringskansliet och remitterats underhand till de tre berörda myndighetscheferna. Promemorian har tagits fram med stor skyndsamhet, vilket också avspeglas i att arbetsgruppen ej kunnat ta ett heltäckande grepp om frågan. Underlaget till propositionen har ej varit föremål för offentlig granskning. Med tanke på kraven på öppenhet och trovärdighet är denna ordning märklig. Propositionen visar inte heller hur förslaget skulle innebära en förstärkning av myndigheternas arbete med kärnavfallet.
Förslaget lever inte upp till intentionerna i kärntekniklagen, bl.a. tillräckliga resurser för granskning. Förslaget framställs som en förstärkning när det i själva verket är en besparing eftersom inte hela dagens anslag för SKN fördelas på SKI och miljödepartementets utredningsanslag.
SKN har vid två tillfällen gjort granskningsyttrande till regeringen vad gäller SKB:s forskningsprogram. Denna funktion föreslås nu övertas av KASAM. I propositionen redovisas inte hur arbetet skall ske i praktiken. De medföljande resurserna är små (1 250 000 kr.). Utredningsresuserna tillförs departementets utredningsanslag (A 2). Förslaget innebär att riksdagens insyn minskar. Om regeringen varit mån om att driva arbetet med stor öppenhet kunde man åtminstone ha inrättat en ny anslagspost under huvudtiteln.
Tidpunkten för förändringen är inte den bästa. Redan i höst skall ställning tas till SKB:s forskningsprogram. Rollen för den nya granskningsinstansen är oklar och skall dessutom starta sin verksamhet just när den viktiga granskningen skall inledas. Medlen för dess verksamhet är otillräckliga.
Förslaget ger sämre insyn i SKB:s verksamhet. Detta kan inverka menligt på möjligheterna att på längre sikt få acceptans för ett slutförvar. Regeringen har ej heller uppmärksammat det ökande informationsbehovet.
Regeringen tar bort ett granskningsorgan samtidigt som andra länder inför motsvarande (i propositionen nämns exempelvis USA).
5. Våra förslag
Riksdagen bör avvisa regeringens förslag eftersom det inte är berett med den öppenhet som frågan kräver och att den förstärkning som omtalas ej kan styrkas. Tidpunkten för förändringen är också illa vald med tanke på redovisningen av forskningsprogrammet.
Vi motsätter oss inte rationaliseringar och myndighetssammanläggningar. Men sådana kan inte överordnas kraven på säkerhet och öppenhet. Vi begär att regeringen återkommer med ett nytt förslag. Utgångspunkten skall vara att tidpunkten för ett beslut om lokalisering av ett avfallslager närmar sig och att organisation och inriktning av den statliga myndighetsverksamheten samt resurserna för detta måste övervägas utifrån detta.
Anslaget för och inriktningen av strålskyddsinstitutets och kärnkraftinspektionens verksamhet tillstyrks.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avvisar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1988:1597) om finansiering av hanteringen av visst radioaktivt avfall,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag till hur myndighetsstrukturen på kärnavfallsområdet skall utvecklas med hänsyn till kraven på säkerhet och öppenhet,
3. att riksdagen till Statens kärnbränslenämnd för budgetåret 1992/93 anvisar ett ramanslag på 15 113 000 kr.,
4. att riksdagen till Statens kärnkraftinspektion: Förvaltningskostnader för budgetåret 1992/93 anvisar ett ramanslag på 52 628 000 kr.,
5. att riksdagen till Statens kärnkraftinspektion: Kärnsäkerhetsforskning för budgetåret 1992/93 anvisar ett ramanslag på 62 605 000 kr.,
6. att riksdagen avvisar regeringens förslag att under reservationsanslaget A 2. Utredningar m.m. för budgetåret 1992/93 anvisa ett belopp som är 1 250 000 kr. högre än vad som föreslagits i proposition 1991/92:100 bilaga 15.
Stockholm den 12 mars 1992 Anita Gradin (s) Axel Andersson (s) Birgitta Johansson (s) Bo Finnkvist (s) Reynoldh Furustrand (s) Leif Marklund (s) Mats Lindberg (s) Bo Bernhardsson (s) Anita Modin (s)