Svensk tillverkningsindustri med mogna produkter och exportinriktad verksamhet har under flera årtionden flyttat ut sin verksamhet till länder där arbetskraftskostnaden är lägre än i Sverige. Detta faktum är bara att acceptera.
Svensk industri behöver nya produkter. Därför är det så mycket viktigare att stimulera en utveckling av nya produkter som på nytt kan engagera människor och kapital i Sverige. Det gäller att länka resursen mänsklig kompetens till resursen kapital. Att utnyttja de fördelar som svensk utbildning, forskning och industritradition bjuder i form av välutbildad arbetskraft i industrin, forskare med kommersiellt intressanta innovationer samt managementkunskap hos industriledare. Kopplingen av dessa resurser till resursen kapital utgör grunden för förnyelsen av svensk industri.
Olika modeller har prövats genom Utvecklingsfonderna, Industrifonden och Norrlandsfonden, där staten haft det största finansiella engagemanget. Detta har NUTEK utrett i skriften ''Att skapa livskraft -- förslag för ett starkt nyföretagande''. Tyvärr har inte det privata kapitalet och/eller den industriella kompetensen engagerats i någon större utsträckning för att satsa på produktutveckling.
Nya former för samverkan mellan statens och näringslivets resurser måste etableras för en framgångsrik utveckling av nya produkter i näringslivet. Detta gäller inte minst för många företag i industriellt svaga regioner med lågteknologisk tillverkning och relativt låg utbildningsnivå. Kalmar län och nordligaste Bohuslän är exempel på sådana regioner, med stor jordbruks- och skogssektor, många småföretag och några få tunga basindustrier.
En nyligen genomförd utredning från Industriförbundet -- ''Förnyelsepolitiken och riskkapitalet'' -- har belyst olika modeller för tillskapandet av riskvilligt kapital där institutionella placerare och det privata näringslivet tillsammans engagerar sig med resurser. Här föreslås att man, efter delvis amerikansk förebild, inrättar projektkapitalfonder -- PKF -- där industriledare och andra med näringslivskompetens erbjuds satsa kapital och personligt engagemang. PK-fonderna skall vara specialiserade på startskedet i produktionsutvecklingsprojekten och på kommersiellt intressant teknologi. Varje PKF skall inte hantera fler projekt än att alla kan följas och stödjas på ett effektivt sätt av finansiärerna. Många PK-fonder kan inrättas över hela landet, dock ingen med mindre kapitalbas än 100--150 milj.kr. Genom den geografiska spridningen och ett lokalt/regionalt engagemang kan även regioner utanför storstäderna och övriga industricentra, få tillgång till riskvilligt kapital för utveckling av nya produkter och start av nya företag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om projektkapitalfonder.
Stockholm den 27 januari 1992 Christer Lindblom (fp) Kenth Skårvik (fp)