Intresset för linfrågor har det senaste årtiondet ökat när det gäller inte minst den kulturella och den turistiska verksamheten men också ur ren industriell synpunkt. Linet har unika egenskaper som innebär att det kan utnyttjas inom många olika användningsområden. Egenskaper som hög draghållfasthet i förhållande till sin vikt, relativt hög eldbeständighet, mindre giftiga rökgaser vid brand och naturligtvis klara estetiska värden som textil är något av linets styrka.
Lin i Sverige har en del fördelar gentemot andra länder genom att vi har en oavbruten hantverkstradition vars kunskap är viktig vid en uppbyggnad av svensk linindustri. Kompetensen är hög och bred både industriellt, textilt och odlingsmässigt. Sveriges nordliga läge innebär att vi kan producera fibrer och frö med unika egenskaper.
En utredning har kartlagt utvecklingsbehoven och linets många användningsområden. Det finns förutsättningar för ett framgångsrikt återupptagande av linet som råvara för svensk industri. Möjligheten att föra vårt land till en stark position på linområdet i världen borde finnas. Men det behövs stimulanser över hela kedjan från odling till den slutliga användaren. Utredningen föreslog t ex ett särskilt ekonomiskt stöd om 50 milj kr för återuppbyggnad av förädlingsled och FoU-insatser vilket tyvärr hittills inte har fått gehör.
Forskning och utveckling
För att svensk linindustri skall bli en verklighet krävs resurser på FoU-sidan. Insatserna måste fördelas över hela kedjan från marknad till växtförädling för att en framgång på sikt skall bli en realitet.
På marknadssidan är det mer ingående marknadsundersökningar på textil, fibertekniska tillämpningar, frö och olja, som är nödvändiga. Design- produktutveckling är en mycket viktig bit. Exempel är utveckling av nya garner till textilier för inredning och konfektion, utveckling av nya tryckmetoder på linnetyg, linfrögel, plastarmering av lin, linolja i olika tillämpningar osv.
För spinningen, att tekniskt utveckla industriell spinning av cottolin och andra blandgarner. Dessutom att få fram en handspinningsmaskin för experimentspinning.
Linlandet Hälsingland
''Linlandet Hälsingland'' har kommit en bit på väg i målsättningen att finna en väg för kommersiell odling av lin. Länsstyrelsen och Lantbruksnämnden har bedrivit ett projekt som går ut på att lösa rötningsförfarandet för småskalig, mellanskalig och industriell linodling.
Sorter har tagits fram som kan ge skördar på ca 6 000 à 7 000 kg/ha. T ex ger nya sorter som Laura och Regina god stråstyrka och härdighet.
I en småskalig produktion kan rötning ske på marken eller i vatten samma år som skördeåret. Det förutsätter bra väder och den säkraste metoden är att därför spara skörden till kommande år.
Ett linberedningsverk måste byggas. Inte bara för industriellt syfte utan även för kulturellt och turistiskt ändamål. Myndigheter och andra organ bör inom ramen för sina anslag prioritera behovet av utvecklingsinsatser för en svensk linodling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av rutiner för rötning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byggande av ett beredningsverk,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingsinsatser för en svensk linodling.
Stockholm den 27 januari 1992 Karin Starrin (c) Lennart Brunander (c)