Sverige har ratificerat FNs konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor. Det synes då märkligt att svensk lagstiftning kan tillåta att kvinnor diskrimineras vad gäller avtal om pensionsförsäkringar.
Lagarna inom försäkringsområdet tillåter nämligen premiedifferentiering mellan könen. Kvinnors genomsnittligt högre levnadsålder medför att pensionsbeloppen kan beräknas utgå under en längre tid än vad gäller för män. Detta innebär att kvinnor enligt försäkringsvillkoren får ut lägre pensionsbelopp per månad än män, trots att pensionspremien per månad är lika hög för män och kvinnor.
Det finns anledning att ifrågasätta om den solidaritetstanke på vilken försäkringsavtal bygger skall begränsas till att gälla för varje kön för sig. Skall vi kvinnor och män vara solidariska med varandra eller med det egna könet? Det finns naturligtvis många sätt att dela in befolkningen som kan vara väl så motiverade som hälsorisker. Rökare respektive icke-rökare, arbete inom farlig bransch respektive ofarlig bransch m.m.
Statistiskt sett är det lätt att dela in befolkningen i män och kvinnor, men den uppdelningen strider mot de jämställdhetssträvanden som pågår i samhället. Enligt jämställdhetslagen är den uppdelningen inte tillåten i arbetslivet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ändringar i försäkringslagen.
Stockholm den 27 januari 1992 Kristina Svensson (s) Margaretha Winberg (s) Ines Uusmann (s)