Regeringen har i en proposition förutskickat utförsäljning av 35 statliga företag. Samtidigt planeras i många av våra kommuner en mer eller mindre omfattande privatisering av verksamheter inom flera sektorer innefattande också vård- och omsorgsområdena. Det måste ur såväl demokratisk och konstitutionell som också ur rättssäkerhetssynpunkt ifrågasättas om frågor av denna dignitet och med en sådan principiell räckvidd skall kunna avgöras utan föregående belysning i en bred parlamentarisk beredning.
Historisk bakgrund
Under 1600-talet förekom två på varandra följande verkliga omvälvningar på det ekonomisk-sociala området, nämligen i fråga om egendomsfördelningen. Det gällde de s.k. gods- och ränteavsöndringarna till adeln (Drottning Kristinas förläningar) och den återföring som sedan ägde rum till kronan, genom Karl XI:s s.k. reduktion.
Vad som i det förra fallet överläts på adeln var långt ifrån enbart kronojord utan i inte oväsentlig utsträckning också böndernas egendom. Denna väldiga förmögenhetsöverflyttning innebar att adelns jordbesittning ökades ungefär två och en halv gånger, medan endast omkring 28 % av jordinnehavet stannade hos bönderna och kronan tillsammans. Den legendariske professorn i ekonomisk historia -- Eli F. Heckscher -- ger i ''Svenskt arbete och liv'' följande karakteristik över godsavsöndringarna.
''Det var samma tanke som låg bakom strävandet att på andra områden överföra verksamhet till privat från statlig ekonomisk drift och över huvud taget tron på nyttan av privata initiativ. Men det vore naivt om man förbisåg, att förkärleken på det nu föreliggande området icke gällde privat drift över huvud taget, utan överföring av jord just till adeln, och att denna politik bars upp av adliga eller med adeln nära förbundna regeringar.'' Med Karl XI:s reduktion återgick pendeln i ett ''jämviktsläge''.
I Sverige har den politiska debatten kring förstatligande resp. privatiseringar varit jämförelsevis odogmatisk. Vårt lands infrastruktur byggdes under slutet av förra seklet och 1900-talets första decennier med hjälp av stora statliga lån. På 20-talet tillsattes en ''socialiseringsutredning'' men dess förslag avsatte aldrig några konkreta åtgärder. Att bevara våra basnäringar -- malmen, skogen och vattenkraften -- i nationell ägo har åtminstone inte i modern tid varit föremål för några mera djupgående inrikespolitiska tvister. Debatten om löntagarfonderna kan måhända sägas vara undantaget som bekräftar regeln om stor nationell sinnesfrid kring ägandefrågorna, men även i detta fall kan man nog utan större överdrift påstå att det ''varit mycket väsen för lite ull''. Omfattningen av det statliga ägandet i vårt land har heller aldrig varit anmärkningsvärd jämfört med övriga OECD-länder.
Skäl för privatisering
När den borgerliga regeringen nu går till stor offensiv för utförsäljning av statliga företag måste detta sålunda betecknas som ett klart trendbrott i svensk parlamentarisk tradition. Förvisso är de nuvarande regeringspartiernas ideologiska bevekelsegrunder vad gäller inställning till statlig verksamhet väl kända. Vad som emellertid måste ifrågasättas är den ekonomiska analys som ligger bakom privatiseringsplanerna. Vidare måste man ställa sig starkt kritisk till såväl omfattningen och metoderna för dess genomförande som den tilltänkta tidsplanen för beslutens förverkligande.
De statliga företagen är lönsamma. År 1990 uppgick omsättningen i den statliga företagssektorn till drygt 242 miljarder kronor. Vinsten blev 20,7 miljarder, vilket är en ökning med 1,9 miljarder jämfört med 1989. Den värdeökning som de statliga företagen bidrar med kommer alla till del och medverkar därigenom till en jämnare inkomst- och förmögenhetsfördelning. Antalet anställda i de statliga företagen uppgick 1990 till drygt 300 000 personer.
Det statliga företagandet har tillkommit dels för att skydda viktiga naturtillgångar såsom skogen och malmen, dels av sysselsättnings- och regionalpolitiska skäl. Under den senaste tioårsperioden har de statliga företagen utvecklat sin finansiella styrka och konkurrenskraft. Det just nu diskuterade samgåendet mellan Volvo och Procordia visar att statliga företag kan vara attraktiva som samarbetspartners för privata företag. Men det visar framför allt att en ägarförändring/utförsäljning som inte utgår från den berörda verksamhetens förutsättningar utan som grundas på en dogmatisk privatiseringsiver riskerar att leda alldeles fel, ja att bli till skada för såväl landet som näringslivet.
Det som enligt regeringen motiverar en omfattande privatisering är internationella erfarenheter och behovet av att frigöra resurser för satsningar på en utbyggnad av infrastrukturen. Näringsministern har deklarerat att staten kommer att rabattera priset på aktierna för att säkerställa en försäljning av statliga företag, om det skulle visa sig svårt att klara privatiseringen i förväntad takt och omfattning.
Internationella erfarenheter
Att privatisering ingalunda är det universalmedel för att öka effektivitet och valfrihet inom den offentliga sektorn som regeringens dokument och uttalanden gör gällande, visar flera omfattande internationella studier, i främst USA och Storbritannien. Några belägg för att just ägandeformen har avgörande betydelse finns inte. Däremot har man i vissa fall kunnat påvisa att ökad konkurrens befrämjar effektivitet och valfrihet och att avreglering är långt viktigare än privatisering om man vill förbättra den offentliga sektorn. I sammanhanget förtjänar också nämnas att de engelska och amerikanska avregleringar som ofta åberopas i den svenska debatten har skett i en högkonjunktur, vilket gjort det lättare för företagen att redovisa god lönsamhet och allmänt framstå som effektiva.
I USA är det framför allt avregleringen av inrikesflyget som tilldragit sig ett stort intresse. De utvärderingar som gjorts har i huvudsak koncentrerat sig på utvecklingen av prisnivåer och servicekvalitet. Vad gäller just det amerikanska inrikesflyget sänktes priserna drastiskt under de första åren efter avregleringen, som en följd av att många nya företag etablerades. Under de senaste åren har emellertid många av dessa företag köpts upp av större företag eller gått i konkurs, vilket avsevärt minskat konkurrenstrycket. Bland annat som en följd av detta har prisutvecklingen under senare tid varit mindre gynnsam för konsumenterna. Vad gäller servicekvaliteten har vissa förbättringar skett i fråga om ren reskomfort och annan liknande service, men försämrats vad gäller restider på långa sträckor. Det sistnämnda beror på att flygbolagen i allt högre grad använder ett navsystem, vilket innebär att allt fler resor sker via en omväg till företagets hemmabas.
Erfarenheterna av den brittiska privatiseringsvågen är blandade. Kritik har bl.a. framförts mot att den reala prisnivån inte har sänkts i någon nämnvärd grad. Så t.ex. har British Telecom (BT) tagit ut effektivitetshöjningen i form av betydligt högre vinster, vilket visar att den konkurrens som infördes i samband med avregleringen (i form av koncessionen för företaget Mercury) inte tycks fungera särskilt bra. Vidare har BT i likhet med andra privatiserade företag ändrat sin taxestruktur, vilket gynnat vissa kundgrupper och missgynnat andra. Särskilt småbrukare har fått högre kostnader. Som bl.a. tidningen ''Affärsvärlden'' (nr 48/91) konstaterat skall privatiseringen av BT främst ses som en ideologisk åtgärd av den konservativa Thatcher-regeringen.
''BT har i alla fall inte blivit någon internationell förebild, snarare ett avskräckande exempel på hur en privatisering inte får gå till'', skriver Affärsvärlden.
Som flera ekonomiska experter påvisat för regeringen ett fullständigt felaktigt resonemang när man hävdar att privatisering av statliga företag eller avveckling av löntagarfonderna skapar utrymme för nya statliga utgifter (läs satsningar på infrastrukturen). Om en utförsäljning av statliga företag leder till att köparna minskar sin egen resursanvändning skapas ett utrymme för ökade statliga investeringar, inte annars. I själva verket skulle det kunna bli en minskning av resursanvändningen på den privata sidan genom att företag i viss mån finansierar aktieköpen med att dra ned sina egna investeringar. Men en sådan effekt vill ju regeringen inte ha.
Regeringens felaktiga föreställning att det är tillgången på pengar som bestämmer statens aktivitetsnivå tillämpas på flera områden. Bl.a. vill man dra in 7 miljarder kronor i kapital från Televerket, utan att beröra vilka konsekvenser detta får. Den fråga man då måste ställa är om t.ex. vägbyggen skall ske på bekostnad av teleinvesteringar eller är det fråga om en ökad beskattning av telekonsumenterna?
Staten har som företagare stärkt sina positioner. Man har omstrukturerat och börsnoterat handelsstålet (SSAB), fasat ut varvsindustrin (Celsius), röjt i skogens undervegetation (Assi och NCB, försvarat Kiruna (LKAB) och börsnoterat tobak och läkemedel (Procordia).
En utförsäljning av statliga företag i den skala som föreslagits får sannolikt nedanstående konsekvenser:
1. En stor del av det riskkapital som behövs för det övriga näringslivet förbrukas. Detta kapital behövs bl.a. i våra små och medelstora företag.
2. Väsentliga och värdefulla delar av våra naturtillgångar försvinner i privat ägo, vilket i sin tur leder till en utarmning av lands- och glesbygden. Inte minst får en försäljning av Vattenfall, Domänverket och LKAB sådana konsekvenser.
3. Den vinst som de statliga företagen ger tas vid en privatisering om hand av privata aktieägare och bidrar därigenom till att öka klyftorna i samhället.
Rättssäkerhetsaspekter
Privatiseringar kan, som flera framstående jurister slagit fast, urholka rättssäkerheten. Detta gäller kanske i första hand inom vård- och omsorgsområdet. Det står sålunda inget i socialtjänstlagen om att kommunen får lämna över verksamheter till enskilda, dvs. privatpersoner, företagare eller organisationer. Frivillig vård för barn, ungdomar och missbrukare är enligt lagens mening också myndighetsutövning. Privatisering av vård och omsorg har följaktligen inget stöd i gällande sociallagstiftning. Sekretesslagen gäller inte privat vård och omsorg, inte heller lagen om tjänstefel. Därav följer att en patient på ett privat sjukhus inte har samma skydd som på ett av landstingens lasarett. Privata daghem kan följaktligen också välja hur de vill från kommunens förturskö.
Som framgår av ovanstående redovisning är konsekvenserna av en privatisering av såväl statlig företagsamhet som kommunala verksamheter -- inom främst vård- och omsorgsområdet -- klart otillräckligt belysta. Vi föreslår mot denna bakgrund att en parlamentariskt sammansatt kommitté tillsätts med uppdraget att göra en genomgripande analys av konsekvenserna av privatiseringar på statlig och kommunal nivå ur demokrati-, konstitutionell och rättssäkerhetssynpunkt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att en privatiseringsutredning tillsätts.
Stockholm den 27 januari 1992 Bengt Silfverstrand (s) Bo Bernhardsson (s)