Regeringen har genom bland annat propositionerna om inriktningen av den ekonomiska politiken (1991/92:38) och om en ny småföretagspolitik dels föreslagit åtgärder i syfte att förbättra försörjningen av riskkapital, dels aviserat planerade förändringar. Riksdagen har sedermera bifallit förslagen i allt väsentligt.
De åtgärder som därmed vidtagits har dock effekter först på lång sikt, på kortare sikt eller fyra till fem år bedöms åtgärderna ha små effekter. Särskilt i rådande situation med lågkonjunktur och en utbredd brist på riskkapital kommer åtgärderna att ha mycket begränsad verkan.
Produktivitetsdelegationen har genomfört en ingående analys av orsakerna till en minskad produktivitet i Sverige. En förklaring till den minskade produktiviteten anger delegationen vara inlåsningseffekter av människor och kapital i branscher som skyddas av stabiliseringspolitiken, med bland annat flera devalveringar. En annan sammanhängande orsak anges vara bristen på riskvilligt kapital till nya produkter och affärsidéer. Det har varit gynnsammare att investera i finansiella placeringar än i ny industriell verksamhet.
Effekterna av bl.a. dessa förhållanden är att Sverige exporterat långt mer av patent och rättigheter än vad som importerats. Docent Lennart Ohlsson har analyserat omfattningen under 1980-talet (förnyelsepolitiken och riskkapitalet, Stockholm 1991). Nya produkter kommer som ett resultat av forskning och utveckling med en tidsfördröjning av 5--10 år. Genom att Sverige under de senaste årtiondena gjort betydande forskningssatsningar har potentialen av nya produkter ökat successivt. Säljs dessa till utlandet ger det utslag i betalningsförhållandena vad gäller licenser.
Under 1989 hade Sverige ett exportöverskott av licensintäkter på 820 milj.kr., dvs. svenska uppfinnare och företag hade sålt rättigheter vars royalty översteg det som köpta rättigheter krävde som betalning i utlandet med 820 milj.kr.
Omsatt i produktionsekvivalenter och med antaganden om 2--4 procent i royalty svarar exportnettot om 820 milj.kr. för 20--40 miljarder kronor i produktionsekvivalenter. Till allra största delen eller ca 85 % hör produkterna hemma i kunskapsintensiv och forsknings- och utvecklingsintensiv industri, dvs. sektorer där Sverige har och bör stärka sina komperativa fördelar. Omräknat i antalet anställda med genomsnitt för berörda sektorer vad gäller produktionsvärden skulle den nämnda produktionsekvivalenten ge mellan 30 000 och 60 000 arbetstillfällen. Värt att notera är att dessa arbetstillfällen skulle komma i sektorer där Sverige har reella utvecklingsmöjligheter tack vare hög utbildnings- och forskningsnivå.
Investeringarna för dessa arbetstillfällen är inte avskräckande stora. Högt räknat skulle de uppgå till storleksordningen 15--30 miljarder kronor, utslaget under några år. Licensintäkterna under 1989 är ju resultatet av exporterade rättigheter under ett flertal år.
Ett viktigt medel för att reducera en rejäl del av obalansen vad gäller handelsbalansen för licenser -- dvs. exploatera nya landvinningar i Sverige i stället för att överlåta en allt större del till andra länder -- är att effektivisera försörjningen av riskkapital. I budgetpropositionen, bilaga 13, anförs att ett viktigt medel för tillväxt är en effektiv riskkapitalmarknad utan statlig inblandning. Varför staten inte skall medverka i riskkapitalförsörjningen motiveras inte närmare. Mot detta står också de aviserade planerna på att främja etableringen av företag genom så kallade egenkapitallån efter tysk modell.
Jämfört med andra länder har Sverige en utomordentligt liten tillgång på riskkapital eller venture capital. Följande sammanställning visar några likvärdiga industriländers satsningar vad gäller riskkapital.
Olika länders venture capital i proportion till Sverige. Sveriges värde lika med 1,0
Land Total mängd Nytillskott 1989 1988, 1989
Storbritannien 50,6 77,6 Frankrike 17,1 34,2 Nederländerna 5,5 4,8 Italien 4,4 6,0 Västtyskland 3,4 4,9 Belgien 2,4 2,0 Spanien 2,1 2,4 Sverige 1,0 1,0 Irland 0,9 0,8 Danmark 0,9 0,6 Finland 0,7 0,7
Vad som krävs är att Sverige förmår höja sin volym av riskkapital väsentligt för att lotsa industriellt utvecklingsbara projekt fram till exploatering. Att det finns projekt står utom allt tvivel. För att nämna ett exempel innebar bildandet av Kabi-Pharmacia att ca 20 intressanta projekt -- som var resultat av mångårig forskning och utveckling -- inte längre kunde finna sin plats i det nya företaget. Så fort detta blev känt visade utländska företag stort intresse. Större delen av projekten är nu sålda till utländska företag. Ett av dem har dock kunnat finna sin placering i Matfors i Sundsvalls kommun, men först efter mycket stor möda vad gäller riskkapitalförsörjningen och med delvis utländskt kapital. Inom landet fanns inte nödvändigt kapital att uppbringa, trots projektets stora potential. Huvudmännen för projektet hade med lätthet kunnat sälja projektet till utlandet för fortsatt exploatering.
Inledningsvis har jag nämnt att de åtgärder som riksdagen under hösten 1991 beslutat om vad gäller exempelvis småföretagspolitiken inte kommer att få effekt förrän på lång sikt. Det är därför nödvändigt att på andra vägar så snart som möjligt stärka försörjningen vad gäller riskkapital. En aktiv industri- och näringspolitik har här en viktig roll till dess beslutade reformer får genomslag. De åtgärder som erfordras från statligt håll är följande:
Medverkan i försörjningen av riskkapital i det första skedet av ett projekts affärsmässiga utveckling, s.k. såddkapital. Den aviserade egenkapitalhjälpen kan här vara ett medel, men då krävs att nivån är sådan att man kan exploatera projekt som kräver 5--10 milj.kr. per projekt i första insats. I exempelvis USA betraktas såddkapital som ett självklart område för offentlig finansiering.
Medverkan, tillsammans med privat finansiär, i det fortsatta utvecklingsarbetet till dess full verksamhet är nådd. Kapitalbehovet kan uppgå till 50--100 milj.kr.
I aktuella projekt är bankmässig finansiering inte möjlig annat än till en mindre del, eftersom säkerheterna består av utvecklingsresultat och marknadspenetrering.
Ett snabbt sätt att organisatoriskt lösa de problem som hämmar exploatering av kunskaps- och forskningsintensiva projekt är att anlita befintliga organ, i första hand Industrifonden och Norrlandsfonden. Norrlandsfonden och Industrifonden kan ges uppgiften att bilda särskilda projektkapitalbolag som med kunnighet och kompetens kan medverka i exploateringen av nya produkter på hög teknisk och kunskapsmässig nivå. Därutöver skall dessa organs nuvarande verksamhet bestå.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ökad riskkapitalförsörjning.
Stockholm den 27 januari 1992 Sigge Godin (fp)