Försäkringsverksamheten i Sverige grundar sig på fri konkurrens på en öppen marknad. Fri konkurrens mellan försäkringsgivare och fritt val för försäkringstagare är förutsättningar för en sund marknadsutveckling.
Gruppförsäkringar kan i många fall vara en lämplig försäkringsform då det handlar om ett antal försäkringstagare med likartat försäkringsbehov. Kostnaderna hålls nere och samtliga deltagare i gruppen erhåller ett tillfredsställande försäkringsskydd.
Då det emellertid handlar om de allt vanligare kollektiva hemförsäkringarna har det emellertid visat sig att omfattningen av försäkringsformen och dess handläggning är sådan att den hotar att sätta den fria konkurrensen på försäkringsmarknaden ur spel.
För försäkringsmarknaden innebär de kollektiva sakförsäkringarna med reservationsrätt att den sunda och önskvärda konkurrens, vilken är till gagn för konsumenterna och som lagstiftarna i andra sammanhang eftersträvar, riskerar att förstöras. Utvecklingen leder till att marknaden i framtiden kommer att domineras av enstaka bolag.
Sedan 1982, då den första kollektiva hemförsäkringen tecknades, har denna försäkringsform ökat kraftigt. 1990 var drygt 800 000 LO- och TCO-medlemmar kollektivt hemförsäkrade. Sammanlagt har för närvarande 13 av LOs förbund tecknat sådan försäkring för 740 000 medlemmar.
Det har ofta visat sig att upphandlingen av kollektiva hemförsäkringar inte sker efter normala affärsmässiga principer utan ofta baseras på intressegemenskap mellan fackliga organisationer och ett enskilt försäkringsbolag. Detta kommer att medföra vittgående strukturförändringar inom försäkringsbranschen på grunder som inte är förenliga med normala marknadsmässiga principer.
Enligt ett regeringsbeslut 1986 ankommer det på försäkringsinspektionen och NO att bevaka konkurrensförhållandena på försäkringsmarknaden och vidta de åtgärder som kan anses befogade. NO har försökt fullfölja denna sin uppgift. I en skrivelse till regeringen den 26 maj 1987 har NO påtalat de problem NO därvid mött. Organisationerna har genom uppgiftsvägran omöjliggjort NO:s arbete.
NO måste även när det gäller fackliga organisationer ha möjlighet att kontrollera att ett regelrätt upphandlingsförfarande som innebär konkurrens på lika villkor sker. Berörda myndigheter måste därför, även när det gäller kollektiva sakförsäkringar tecknade av fackliga organisationer, ges möjlighet att värna om övergripande konsument- och marknadsintressen.
Försäkringsrörelselagens skälighetsprincip kräver en längre gående premiedifferentiering än vad som förekommer vid kollektiv hemförsäkring. Enligt skälighetsprincipen skall premien vara skäligt avvägd mot risken den är avsedd att täcka. Kollektiv hemförsäkring har vanligtvis varierande premier i ett starkt begränsat antal riskområden. Man kan utgå från att de ca 800 000 försäkrades risker varierar betydligt mer än vad som avspeglas i denna premiesättning. För en individuellt tecknad hemförsäkring, som tar hänsyn till riskskillnaderna och tillämpar skälighetsprincipen, är premievariationerna avsevärt större. Differenserna mellan premienivåer för individuellt tecknade och kollektivt avtalade hemförsäkringar visar att, vad avser de senare, skälighetsprincipen åsidosätts.
Flera fackförbund tar inte ut någon extra avgift, utan hemförsäkringen ingår i medlemsavgiften. I andra förbund dras avgiften direkt på lönen eller också betalas en premieavgift in till förbundet. Är avgiften inkluderad i medlemsavgiften innebär det, att även om medlemmen reserverar sig mot försäkringen, får han/hon ändå betala för den försäkring som han/hon inte vill ha. Detta kränker den enskildes rätt.
I de fall premiekostnaderna täcks av bidrag från arbetsgivaren till den fackliga organisationen, åtnjuter de försäkrade en skatteförmån som inte kan erbjudas i någon annan försäkringsform.
Genom att en facklig organisation tecknar kollektiv hemförsäkring för medlemskollektivet utan individuell anslutning, vidgar den fackliga organisationen sitt verksamhetsområde in i medlemmarnas privata sfär. Enskilda medlemmar tvingas underkasta sig fackliga beslut inom sådana områden, som helt saknar anknytning till anställningen och som saknar samband med förhållandena som arbetstagare.
När en facklig organisation tecknar sakförsäkring -- hittills huvudsakligen hemförsäkringar -- för medlemmarna i grupp utan inträdesanmälan, binds den enskilde fackföreningsmedlemmen till ett visst försäkringsbolag och till en viss försäkringsprodukt, utan att medlemmen ges reell möjlighet att själv välja den försäkring som passar honom eller henne bäst. Den enskilde medlemmen förlorar i praktiken valfriheten och kontrollmöjligheterna på försäkringsmarknaden.
För att bli fri från en försäkring, som medlemmen inte själv har beställt, måste medlemmen särskilt ange att han/hon inte vill ha den aktuella hemförsäkringen. Denna möjlighet utnyttjas inte alltid, eftersom det upplevs som obehagligt och den som avsäger sig försäkringen inte alltid får någon ekonomisk kompensation.
Enligt ett uppmärksammat domslut i Högsta Domstolen den 6 december 1986 fastställdes att ändamålsparagrafen i ett stort antal fackföreningars stadgar medger kollektiva hemförsäkringar med reservationsrätt.
Det är olyckligt, att svensk lag i dag medger en sådan tillämpning av ändamålsparagrafen. Accepteras detta förhållande måste man samtidigt fråga sig var i så fall gränsen går för en fackförenings rätt att ingripa i enskilda medlemmars privatliv.
Det måste starkt ifrågasättas om det är rimligt att en enskild person som är medlem i en facklig organisation som skall tillvarata hans eller hennes intressen i arbetslivet därmed också skall behöva acceptera ingrepp i den privata ekonomin för ändamål, som inte har någon anknytning till arbetsförhållandena.
Rättssäkerheten måste garanteras. Den enskilde organisationsmedlemmen måste skyddas från kollektiva försäkringslösningar som inskränker valfriheten, kränker den personliga integriteten och som försätter individen i underläge.
Reservationsrättsmetoden som anslutningsform är en form av negativ försäljning, som Konsumentverket i andra sammanhang reagerat starkt emot men här blundar för. På marknaden i övrigt är denna typ av negativ avtalsbindning inte tillåten.
Kollektiv sakförsäkring med reservationsrätt innebär även att det föreligger uppenbar risk för dubbelförsäkring, ett problem som påtalas i försäkringsverksamhetskommitténs delbetänkande SOU:1985:34 ''Gruppförsäkring''.
Kollektiva sakförsäkringar utan individuell anslutning och med ensidigt gynnande av ett försäkringsbolag på andra grunder än affärsmässiga snedvrider konkurrenssituationen på försäkringsområdet. Kollektivets medlemmar mister sin valfrihet samtidigt som lösningar för dem som inte tillhör kollektivet riskerar att bli dyrare. Det kan i framtiden bli svårt att få försäkringsskydd till rimlig kostnad för den som inte tillhör en facklig organisation.
Regeringen bör utarbeta förslag till en lagstiftning som innebär att kollektiv sakförsäkring skall vara baserad på individuell anslutning.
Varken marknadsföringslagen eller konsumentförsäkringslagen är tillämplig då det gäller organisationerna på arbetsmarknaden. Detta är ytterligt betänkligt med hänsyn till att marknaden för kollektiva hemförsäkringar kan komma att omfatta praktiskt taget alla löntagare i hela landet.
Det saknas i dag klara regler för den enskilde medlemmens ställning i förhållande till medlemsorganisationen. Det finns i Sverige behov av en lagstiftning som klargör hur långt organisationers befogenheter sträcker sig i förhållande till den enskilde medlemmen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att stärka berörda myndigheters möjlighet att bevaka konkurrensförhållandena på försäkringsmarknaden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principen att kollektiv sakförsäkring skall vara baserad på individuell anslutning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att organisationers befogenheter gentemot sina medlemmar utreds, yjf331
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om vikten av att utvärdera vilka konsekvenser den kollektiva hemförsäkringen med reservationsrätt får, såväl för konsumenterna som för en sund utveckling av försäkringsväsendet på kort och lång sikt.
Stockholm den 23 januari 1992 Sonja Rembo (m) 1 Yrkande 3 hänvisat till LU