2.1 Mål och motiv för statligt Exportfrämjande 2.2 Exportfrämjande verksamhet
Regeringen konstaterar under dessa två huvudrubriker att det finns samhällsekonomiska motiv för fortsatt statligt stöd till ER:s exportfrämjande verksamhet. Slutklämmen lyder ''de små och medelstora exportoerfarna företagen bör prioriteras i ER:s verksamhet'', ett uttalande som repeteras ett 40-tal gånger i propositionen. Regeringen har också i sin proposition 1991/92:52 beträffande en ny småföretagarpolitik med kraft understrukit sin ambition att på olika sätt stödja Sveriges 320 000 småföreteg.
Dessa läpparnas bekännelse från regeringen står tyvärr i skarp kontrast till verkligheten. Exportrådets satsning på småföretag har under de gångna åren varit marginell trots ampra löften om motsatsen från en storföretagsdominerad styrelse och företagsledning. Problemen för ER har bl a varit att man haft för ''tunn organisation'' i Sverige för att bearbeta mindre företag som i sin tur visat sig för små för att svara upp mot ER:s småföretagsdrive för t ex exportchef att hyra.
2.3 Exportfrämjandets organisation i Sverige
Regeringen vill i stort behålla ER:s nuvarande organisation samtidigt som kontakterna måste förstärkas med andra exportfrämjande institutioner som t ex utvecklingsfonder och Handelskammaren.
NyD anser att de 24 utvecklingsfonderna som lokalt håller goda kontakter med småföretagen måste ges en centralare och klarare ställning i sitt samarbete med ER. Utvecklingsfonderna känner i allmänhet bättre än bankerna och ER till hur de mindre företagens riskkapitalförsörjning bäst kan lösas. Indragningen av utvecklingsfondernas lånemedel är därvid en felaktig åtgärd åtminstone så länge man inte vet hur regeringen avser lösa småföretagens kapitalförsörjning. NyD har som en lösning i en motion föreslagit att den större delen av löntagarfonderna skall ombildas till en bank vars huvuduppgift skall vara att låna ut pengar till mindre företag.
Utvecklingsfonderna har under åren fått en allt tyngre roll då det gäller inte bara att lösa finansieringsproblem utan även att ge råd och information om t ex problem i samband med småföretagens etablering i EG.
Då regeringen inte tycks ha klart för sig hur utvecklingsfonderna skall organiseras i framtiden föreslår NyD att regeringen tillsätter en utredning för att fastställa deras framtida arbetsuppgifter. I detta sammanhang måste utredningen även ta ställning till hur småföretagen skall förses med nödvändigt riskkapital.
Skötsamma småföretag skall inte som idag tvingas att dyrt betala de felsatsningar som storbankerna gjort på fastighets- och finansbolag. Regeringen måste tvinga bankstyrelserna, speciellt som de idag enbart är bemannade med storföretagare, att besinna sitt ansvar även för småföretagens finansiering. Berövas småföretagen sina möjligheter att få kapital till nödvändig expansion t ex in på EG-marknaden p g a bankernas vanskötsel måste Staten ta sitt ansvar åtminstone under en övergångsperiod.
2.4 Exportfrämjandets organisation i utlandet
I princip tycker Regeringen att ER:s nuvarande organisation är bra men anser att en ökad flexibilitet är önskvärd beträffande samarbetet med ambassader och i vissa fall lokala handelskammare.
Ca 1/3 av NyD:s riksdagsledamöter har under längre eller kortare tid tjänstgjort utomlands och därvid kommit i frekvent kontakt med de officiella svenska kontoren utomlands. Nyd anser att Regeringens rekommendation om bättre samarbete på utlandsmarknaderna är för vagt hållen och efterlyser mer distinkta förslag. NyD har i sin motion (1991/92:71) föreslagit att den svenska ambassaden i varje land skall vara den samlande instansen för diplomati, exportansträngningar, bistånd och turism. Detta medför större effektivitet och lägre kostnader.
Som service åt speciellt de svenska småföretagen föreslår Ny Demokrati att man vid behov vid varje ambassad anställer en lokalanställd engelsktalande säljare/affärsman. Vederbörande skall besöka utvecklingsfonderna, ER och framförallt sina uppdragsgivande småföretag i Sverige minst en gång per år. Speciell uppmärksamhet skall ägnas åt de småföretag som vill introducera sig på EG-marknaden.
Ovanstående frågeställningar bör ävenledes utredas av Regeringen varvid man speciellt skall samarbeta med representanter från småföretagen och utvecklingsfonderna. I anvisningarna till utredningen bör det speciellt påpekas nödvändigheten av förslag till stödåtgärder för de småföretagare som vill komma in på EG-marknaden.
2.5 Finansieringsfrågor
En hård ekonomisk press måste sättas på ER genom en kraftig reducering av dess budget 92/93 i förhållande till 91/92. Samtidigt som verksamheten omprioriteras på småföretagssatsningar anser NyD att den föreslagna neddragningen med 15% av anslaget 92/93 är otillräcklig och att den snarare bör vara 25% med tanke på möjligheterna till ytterligare kostnadsbesparingar inom ER:s organisation.
Till skillnad mot regeringen anser NyD att ER:s förslag om ökade medel för småföretagsprogram skall bibehållas och medel härför skall tagas från de nedprutade anslagen enligt ovan.
ER:s styrelse och företagsledning måste förnyas, och NyD anser liksom Regeringen att storföretagarna i ER:s styrelse måste ersättas med representanter från småföretagarsidan som får driva på den nödvändiga omprioriteringen av ER:s verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättandet av en utredning om utvecklingsfondernas framtida arbetsuppgifter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Exportfrämjandets organisation i utlandet med speciell hänsyn till behovet för småföretagen att vid ambassaderna utomlands anställa lokalt rekryterade säljare/affärsmän,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en ytterligare neddragning med 15 milj.kr. till 65 milj.kr. görs av anslaget till ER, dvs. till totalt 195 milj.kr.
Stockholm den 9 mars 1992 Bengt Dalström (nyd)