Delegationen för verkstadsteknisk utveckling inrättades vid ingången av budgetåret 1990/91 och avsågs vara ett treårigt branschprogram. Syftet med det verkstadstekniska programmet var att främja de små och medelstora företagens konkurrensförmåga och produktivitet genom att utnyttja ny teknik och nya material, produkter och produktionsprocesser. Programmet var främst avsett för företag arbetande som underleverantörer.
Från den 1 juli 1990 och fram till den 31 december 1991 har delegationen beslutat att stödja 40 företag med tillsammans 77,5 milj.kr. Delegationen har även lämnat bidrag till några organ som förmedlar kompetenshöjande utbildning till de mindre verkstadsföretagen.
Under den tid som delegationen arbetat har man även skapat goda och konstruktiva kontakter med NUTEK, Industrifonden, länsstyrelser, utvecklingsfonder, men framför allt med många företag.
I budgetpropositionen säger nu näringsministern att inga ytterligare ekonomiska medel skall tillföras delegationen och att branschprogrammet skall avvecklas från och med budgetåret 1992/93, det vill säga 1 juli 1992.
Att lägga ned delegationen stämmer dåligt överens med regeringens uttalanden i andra sammanhang om stöd till små och medelstora företag. Visserligen når delegationens stöd endast ett begränsat antal företag men dessa företag får god hjälp att stärka sin position och tekniska kompetens och därmed också bättre förutsättningar att anpassa sig till en tuffare marknad och sina kunders krav.
Det vore mycket olyckligt att nu avveckla delegationen. Det innebär att ett antal företag blir utan det stöd som man så väl skulle behöva för investering i förbättrad teknik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att det treåriga branschprogrammet för verkstadsteknik får fullföljas.
Stockholm den 27 januari 1992 nMonica Öhman (s) Rinaldo Karlsson (s)