Samtidigt som personalsituationen inom polisväsendet länge varit ansträngd har antalet uppdrag som utförs av privata bevaknings- och säkerhetsföretag ökat mycket kraftigt under den senaste tioårsperioden.
Många polismyndigheter har på grund av personalbrist sett sig nödsakade att i stället se till att öka det antal ordningsvakter som skall finnas i olika sammanhang. Detta är en utveckling, som med hänsyn till ordningsvakters begränsade befogenheter och möjligheter att ingripa, är djupt otillfredsställande. Bevaknings- och säkerhetsbolag har också tagit över bevakningsuppgifterna hos allt fler företag och institutioner.
Drygt ett hundratal företag i landet bedriver försäljning av bevakningstjänster. De två största företagen inom branschen är Allmänna bevakningsaktiebolaget (ABAB) och Securitasgruppen AB. ABABs verksamhet har i huvudsak varit inriktad på totalförsvarssektorn, polisiära sektorn och andra kvalificerade objekt samt värdetransportområdet. På den öppna marknaden har Securitas en dominerande ställning. Övriga företag i branschen är i huvudsak mindre företag.
I mitten av december 1991 förvärvade Securitas det Schweizbaserade säkerhetsföretaget Protecta och det spanska Esabe. Köpen innebär att börsnoterade Securitas blir Europas största företag i säkerhetsbranschen. Omsättningen ökar från 3,7 miljarder 1991 till 6,25 miljarder 1992. Antalet anställda ökar genom företagsköpen från cirka 13.500 till 27.000.
Även om ordningsvakters och väktares befogenheter är reglerade i lag liksom de senares rätt att inneha och bruka skjutvapen, föreligger i många situationer både medvetet och omedvetet ett direkt intrång på det som de flesta samhällsmedborgare i vårt land torde uppfatta som den helt samhällskontrollerade polismyndighetens ansvarsområde. I flera fall har det också inträffat incidenter vad gäller väktares användning av skjutvapen, vilket påkallar särskild uppmärksamhet.
Detta innebär att väktarpersonal inte sällan utför delvis rent polisiära uppgifter utan att ha utbildning och kompetens som motsvarar vad en polisman måste skaffa sig. Under vissa tider, företrädesvis under sommarmånaderna, inkallar många säkerhetsbolag extra personal, s.k. väktarvikarier. För denna kategori ställs utbildningskraven ännu lägre.
Som exempel på s.k. medvetet intrång på det rent polisiära området kan nämnas de bevakningsuppgifter som i tunnelbanan i Stockholm tidvis utförts av ordningsvakter från ABAB.
Även om polisen fått förstärkning av personalresurserna under senare år är dessa sannolikt otillräckliga för att myndigheten skall kunna klara av ett tillfredsställande skydd av medborgarna. Genom att avveckla sådana bevakningsuppgifter som idag utförs av bevaknings- och säkerhetsbolag, samtidigt som motsvarande resurser överförs till reguljär polisverksamhet skulle sannolikt välbehövliga personalförstärkningar kunna tillföras polismyndigheten i flera fall.
Tillsynen av bevakningsföretag är mycket varierande såväl till innehåll som till effektivitet. När t.ex. Securitas utförde en genomgripande organisationsförändring, varigenom bolaget uppdelades i fyra fristående företag med olika säten, ansågs det inte nödvändigt att ändra lagstiftningen.
En annan aspekt som måste beaktas i detta sammanhang är de kostnader som företag åsamkas för vakttjänster utförda av bevaknings- och säkerhetsföretag. Dessa kostnader betraktas som driftskostnader och är alltså avdragsgilla i deklarationen. Det kan förekomma fall då dessa kostnader delvis är av privat natur och delvis kostnader i rörelse. En kostnadsfördelning mellan de olika användningsområdena måste göras. Sådan kostnadsfördelning förutsätter en prövning av omständigheterna i det enskilda fallet. Upplysning om efter vilka grunder fördelningen gjorts bör i regel lämnas i deklarationen. Det kan ifrågasättas om dessa regler efterlevs i någon större utsträckning. Kontrollen av att så sker lämnar uppenbarligen också mycket övrigt att önska.
Händelser under senare tid har ytterligare accentuerat behovet av en skyndsam översyn av den lagstiftning som reglerar bevaknings- och säkerhetsföretagens verksamhet.
Sålunda har privata brottsutredningar, utförda av säkerhetsföretag och där färdigt bevismaterial överlämnats till polisen blivit allt vanligare. Dolda videokameror har använts i de privata säkerhetsföretagens ''spaningsverksamhet''. Ett av dessa säkerhetsföretag åtar sig enligt uppgift ett 50-tal utredningsuppdrag av angivet slag per år.
I ett annat synnerligen anmärkningsvärt fall använde ett väktarbolag hundar för att hålla demonstranter borta vid Black Princes ankomster och avgångar vid Amerikakajen i Göteborgs hamn. Vaktbolaget ifråga saknade godkännande för att använda hund för uppdrag av det här slaget. Samma vaktbolag har tagit med sig sin svenska auktorisation för att bedriva väktarverksamhet i Köpenhamn, något som Länsstyrelsen i Göteborg betraktat som synnerligen omdömeslöst.
Som ytterligare ett exempel på icke auktoriserade och helt oacceptabla ingripanden från bevakningsföretags sida kan nämnas att Securitas för en tid sedan för Spendrups bryggeris räkning stoppade och genomsökte privatbilar utanför bryggeriets område. Ägaren till det transportföretag, vars anställdas bilar sålunda genomletades, har betraktat det inträffade som otillbörligt spioneri på sina anställda och polisen i Ludvika har bekräftat att Securitas inte har några rättigheter att stoppa eller kontrollera fordon som befinner sig utanför bryggeriets område. Misstankar om stöld skall undersökas av polisen.
Ovannämnda utveckling på bevakningsområdet har mött kraftig kritik från såväl advokatsamfundet och BRÅ som från enskilda jurister. Professorn i civilrätt vid Lunds Universitet, Anna Christensen betecknar användandet av dolda videokameror som minst lika integritetsstörande som buggning. Advokatsamfundets generalsekreterare, Lars Bentelius, deklarerar entydigt att brottsutredningar skall skötas av statliga myndigheter och inte av privata företag.
Vad som uppenbarligen nu är på väg att hända är att de rent polisiära funktionerna i vårt samhälle mer och mer håller på att övertas av privata krafter. Ännu allvarligare är att det sker smygande och utan någon som helst sanktion från myndigheter och demokratiskt valda beslutsinstanser. Det finns inga som helst garantier eller belägg för att privata utredningar är objektiva, och vi kan heller inte ställa samma krav på sådana företag som på polisen.
Justitieutskottet slog i sitt av riksdagen sedermera godkända betänkande JuU 1986/87:23 klart och entydigt fast att bevakning och ordningshållning inom områden som fortlöpande frekventeras av allmänheten i princip skall ske genom polisens försorg. Likaså befanns bevakningen av tunnelbanan vara en typisk polisiär uppgift. Utskottet aviserade i sammanhanget också åtgärder från regeringens sida i syfte att åstadkomma klarare gränsdragning mellan rent polisiära uppgifter respektive bevaknings- och säkerhetsföretagens befogenheter.
Trots dessa klara deklarationer måste tyvärr konstateras att situationen blivit både oklarare och ur rättssäkerhetssynpunkt betydligt mera oroväckande. De skäl som tidigare åberopats för en översyn av lagen om bevakningsföretag framstår i dag som ännu starkare än tidigare. Det är angeläget att samhället utan ytterligare dröjsmål motverkar de tendenser till privatisering av polisiära uppgifter som vuxit sig allt starkare och på alla sätt hindrar uppkomsten av något som kan uppfattas som privata poliskårer eller säkerhetskårer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av lagen om bevakningsföretag.
Stockholm den 27 januari l992 Bengt Silfverstrand (s) Maja Bäckström (s)