I den borgerliga regeringens arbete för en ny småföretagspolitik framgår nödvändigheten av att en effektiv riskkapitalmarknad skapas. Tillgång till riskvilligt kapital för små och medelstora företag behöver ökas väsentligt. En riskkapitalmarknad utan statlig inblandning bör successivt byggas upp.
Finansinstitutens njugghet till kreditgivning liksom att Utvecklingsfonderna dräneras på utlåningskapital har medfört stagnation för nyföretagande. Bankerna kräver i dag minst 30 procent eget kapital om man över huvud taget är beredd att diskutera krediter. Dessutom kan konstateras att bankerna knappast öppnar nya konton för nya kunder. Sammanlagt innebär detta stopp för nya projekt. Intresset för nyföretagandet inom regionen Åmål, Bengtsfors och Dals Ed i norra Dalsland har markant ökat under senare tid trots en kraftig arbetslöshet. Många nya projekt har starka affärsidéer och representerar bra entreprenörskap.
Företagare inom regionen har därför diskuterat fram en modell byggd på regionala kunskaper och kompetens för att lägga grunden till en lokal kapitalenhet som kan gå in snabbt till mindre och medelstora företag inom stödområdet för att stärka och utveckla företaget och därmed säkra arbetsmöjligheterna. Genom denna förstärkning skulle lånemöjligheterna öka och skapa grund till fortsatt expansion med ökad sysselsättning som följd.
Bakgrund
Regionen norra Dalsland har under 1970- och 80-talen drabbats av högre arbetslöshet än länet och landet i övrigt. Stora ansträngningar har gjorts på läns- och kommunnivå för att stödja företagsverksamhet både vad avser undanröjande av nedläggningshot samt inte minst beträffande åtgärder för nyföretagande. Genom riksdagsbeslut tillhör norra Dalsland, d.v.s. kommunerna Ed, Bengtsfors och Åmål, stödområde 2.
För att slå vakt om sysselsättningen samt skapa nya arbetsplatser visar erfarenheten entydigt på behovet av nyföretagande. Tiderna att försöka få storföretag att utlokalisera tillverkningsenheter är förbi. Storindustrin av i dag, typ Volvo etc, visar att man enbart arbetar med strukturrationalisering och reducering av arbetstillfällen. För att skapa en stabil och ej sårbar arbetsmarknad i regionen krävs att man långsiktigt tar tillvara och hjälper nyföretagandet. Målet för regionen är att skapa många små differentierade enheter där sårbarheten vid konjunkturförändringar minimeras.
Den gällande stödformen för nyföretagande saknar möjligheten till riskvilliga lån. Detta jämte finansieringsinstitutens skärpta hållning i dag medför förändrade krav på insatt eget riskvilligt kapital i form av aktiekapital. Mot att tidigare ha krävt maximum 10 procent i aktiekapital i relation till investeringens storlek kräver bankerna i dag mellan 20 och 30 procent på grund av att riskvilliga lån saknas.
Utvecklingsfonderna får fr.o.m. nu mindre möjligheter att medverka med utvecklingskapital.
Varför just norra Dal i projekt ''Kapital och styrelsekompetens''?
-- Norra Dal är redan genom riksdagsbeslut inlemmat i stödområde 2 -- regionalpolitiska åtgärder. Arbetslösheten ökar snabbare än i länet och riket i övrigt.Regionen behöver stärka kompetensnivån inom näringslivet för att komma i nivå med länet i övrigt. 57 procent av befolkningen har endast folkskola som grund. Regionen, d.v.s. kommunerna Ed, Bengtsfors och Åmål, har redan genom samarbetet i Projekt Norra Dal 90 skapat grunden för gemensamt handlande i näringslivsfrågor. Respektive kommun har själv stärkt sitt engagemang och stöd till näringslivet.Åmåls kommun har även tagit ett steg vidare genom samarbete med det lokala näringslivet i form av engagemang i Stiftelsen Företagscentrum i Åmål. Stiftelsen Företagscentrums huvudsakliga uppgift är att stödja och ge service till på orten verkande näringsliv och aktivt hjälpa nyföretagande.
Behov
För ett framgångsrikt nyföretagande räcker det ej enbart med en kreativ och starkt engagerad entreprenör. Gjorda utredningar visar entydigt att följande brister också måste avhjälpas:Svagt eget kapital -- detta måste förstärkas. Svag ledningskompetens. I regel avsaknad av extern styrelse -- detta måste förstärkas.
Goda förutsättningar
Regionen har inom sig goda förutsättningar för att stödja och utveckla nyföretagandet såsom tillgång till lokaler och mark, goda kommunikationer, utmärkta skolor och sjukvård, väl utbyggd omsorg, lokala näringslivsfunktioner etc.
Inom regionen saknas dock ett lokalt instrument för att snabbt åtgärda behoven i nyföretagandet i form av riskvilligt kapital och managementkompetens.
Flera företagare inom regionen med bred kompetens och lång erfarenhet är beredda att satsa riskvilligt kapital samt egen personlig tid. Förutom idealitet till regionen är ett bredare näringsliv med större utbud av teknik och service till nytta för redan befintlig verksamhet. För att nå syftet att snabbare utveckla nyföretagandet behövs ett lokalt kapitalbolag i regionen. Ett grundkapital i storleksordningen 20 miljoner kronor är nödvändigt.
Detta kan uppnås exempelvis på följande sätt:
-- 7--10 privata ägare satsar aktiekapital och tar därmed den primära risken.Staten medverkar med ett konvertibelt lån.Aktieägare förbinder sig att avstå utdelning under 3--4 år från start.Staten verkar för räntefrihet på konvertibellånet under motsvarande tid.
Genom att tillföra ökat riskvilligt kapital till på orten redan verksamma företag liksom till nyföretagande samt med kapitalet även tillföra managementkompetens, ökar möjligheterna att utveckla företagen och skapa grund för nya arbetstillfällen. Genom aktieägarnas personliga engagemang i styrelser minskar risken för misslyckande. Man tillför förutom allmän företagsledningskompetens bl.a. ett starkare lokalt nätverk, tillgång till externt nätverk, stöd vid förhandlingar med bank och finansinstitut samt stöd vid förhandlingar med myndigheter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett regionalt projekt för kapital och styrelsekompetens i norra Dalsland.
Stockholm den 27 januari 1992 Stig Bertilsson (m)