De stora förlusterna i det svenska banksystemet leder till en påtaglig kreditbrist för svenska företag. Behovet av en ny bank i Sverige med stor kapitalbas, duktigt folk, moderna system och utan latenta kreditförluster är stort. Lösningen finns i löntagarfondsmedlen.
I de olika löntagarfonderna finns tillgångar, i huvudsak som börsnoterade aktier, värda drygt 20 miljarder kr. Riksdagen har som bekant beslutat att avveckla löntagarfonderna och regeringen har fått i uppdrag att utforma detaljerna efter vissa marknadsekonomiska linjer.
Sverige befinner sig i en brydsam situation med tilltagande arbetslöshet, stort budgetunderskott, högt kostnadsläge för näringslivet och svårigheter -- icke minst för småföretagen -- att få erforderliga krediter även för den traditionella verksamheten. För att inte tala om finansiering av nya projekt, marknadssatsningar och expansion av rörelsen!
Löntagarfonderna, till vilka medel tagits under starkt kritiserade former från just företagen, måste givetvis i rättvisans namn användas att gynna just företagsamheten om möjligt med särskild fördel för den som tvingats bidra med medlen.
Vi föreslår därför att en investerings- och utvecklingsbank startas snarast möjligt och direkt efter starten privatiseras.
Denna nya folkbank får t.ex. 15 miljarder i aktier av löntagarfonderna som en tillgångsmassa. Eftersom avsikten med banken är att satsa på nya projekt och även ge riskabla krediter skall kapitaltäckningskravet vara motsvarande högt. Vi föreslår 25 % (att jämföra med affärsbankernas 8 %).
Banken skulle alltså kunna ha en inlåning på 45 miljarder kr. 25 % x (45 + 15) = 15 miljarder.
Bolagsordningen kan vara av samma sort som för den tidigare Investeringsbanken. Ledningen och styrelsen skall bemannas med professionellt bank- och industrifolk.
En sådan bank är beredd att ta risker och har kompetens att bedöma risker. Dessutom har den resurser att sätta in på projekt som nu måste förverkligas liksom på utvidgade krediter för livskraftiga existerande företag. Banken bör också kunna medverka till en livsnödvändig och offensiv miljösatsning på andra sidan Östersjön, i Baltikum och Polen.
Nya företag kan komma igång. Nya satsningar av typ venture capital blir möjliga. Små och medelstora företag kan åter se ljust på framtiden.
Banken skall ägas dels av dem som ursprungligen satsade kapitalet och dels av allmänheten och snarast möjligt börsnoteras.
Fördelningen av aktiekapitalet måste med nödvändighet ske efter vissa schabloner. Exempelvis enligt följande:
De som ursprungligen har tvingats finansiera löntagarfonderna åläggs att själva bevisa detta och får aktier i folkbanken i proportion till sina insatser. Dessutom erbjuds allmänheten dvs fysiska personer att delta i en nyemission. Ett sådant erbjudande i folkbanken bör struktureras så att det leder till ett ökat hushållssparande och ett mycket brett ägande, gärna i kombination med sparpremie och förmånliga villkor -- allt en form som gynnar företagsamhet, utveckling och investeringar i Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny utvecklings- och investeringsbank avsedd att satsa på nyföretagande, småföretagande, framtidsprojekt och allmän utveckling i näringslivet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utvecklings- och investeringsbanken till viss del skall ägas av de juridiska personer som ursprungligen finansierade löntagarfonderna medan resterande del nyemitteras till allmänheten på sådant sätt att nyemissionen leder till ökat hushållssparande och ett mycket brett ägande,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utvecklings- och investeringsbanken snarast börsintroduceras och ges genomgående professionell ledning och styrelse.
Stockholm i januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Karl Gustaf Sjödin (nyd) Peter Kling (nyd) Bo G Jenevall (nyd) John Bouvin (nyd) Dan Eriksson (nyd) i Stockholm Bengt Dalström (nyd)