Riksdagen beslöt i december 1991 att bemyndiga regeringen att sälja aktier m.m. i 35 statligt ägda företag. Beslutet togs utan någon djupare analys av vare sig företagens verksamhet eller de konsekvenser utförsäljningen kan få för den svenska ekonomin och näringslivsstrukturen.
Beslutet grundar sig i stort sett bara på den övergripande principen att staten inte ska äga företag utan bara driva en näringspolitik som stärker marknadsekonomin och ökar näringsfriheten och konkurrensen.
I propositionen anfördes som huvudskäl att staten inte ska agera som företagsägare på en marknad där den själv sätter spelreglerna. I denna text varnas också för att statligt ägda företag kan bli redskap för politiska ambitioner vilket kan leda till att företagen inte kan agera efter normala företagsekonomiska principer.
Det är orimligt att så viktiga beslut fattas på så ideologiskt bräcklig grund. Fördelarna med att staten sätter spelreglerna är att de har sin grund i folkstyret och demokratin. Om spelreglerna sätts dolt t.ex. genom informella överenskommelser mellan stora bolag och andra kraftfulla ekonomiska intressen är det för det första inte alls säkert att de gynnar marknadsekonomin och för det andra försvagas demokratin.
Huruvida risken för informella överenskommelser ökar när staten försvinner som ägare analyserades inte. Det är ju inte bara staten och riksdagen som ger uttryck för politiska ambitioner. De stora tunga privata aktörerna använder avsevärda resurser för att styra beslutsprocessen också i vårt land. Starka kapitalintressen har i vårt land varit pådrivande när det gäller satsningar på krigsmateriel, kärnkraft, motorvägsbyggande, Öresundsbron och så vidare medan staten ofta har fått stå för ekonomiskt risktagande.
Stora investeringsbeslut kan ofta tas först när man vet att man har någorlunda kontroll över de spelregler som gäller i ett samhälle. Statligt ägande kan ha en gynnsam effekt på marknadsekonomin genom att vissa projekt kan genomföras som annars inte skulle ha genomförts just därför att privata kapitalintressen ansett sig ha otillräcklig kontroll över spelreglerna. Statligt ägande kan behövas som en motmakt mot privat maktkoncentration.
Det finns en rad andra skäl varför staten engagerat sig i företagande som fortfarande har sin giltighet. Det kan finnas länkar i ett lands produktionssystem som av någon anledning sviktar. Om länken brister innebär det att en rad andra företag i branschen faller med en omfattande ekonomisk skada som följd. Enda lösningen kan vara att staten under en tid går in som ägare.
Det kan också vara så att de privata företagen vägrar teckna avtal som säkrar villkoren för de anställda. Bristerna i tillämpning av arbetsrätt, arbetsmiljöavtal och företagsdemokrati kan vara så utbredda att samhällets politiska organ som ett alternativ till lagstiftning går in som ägare av företag för att visa att marknadsekonomin mår väl av att rätta till bristerna.
Det kan också vara så att utvecklingskostnader är höga och resultaten väntas först på lång sikt och att staten måste gå in som stor kapitalägare.
Ytterligare ett skäl kan vara behovet att inom en nation hålla en viss kontroll av råvaror och naturrikedomar och skydda den för en hårdhänt utländsk exploatering.
I vårt land har också det statliga ägandet haft avsevärd betydelse för regionalpolitiska satsningar som annars inte skulle ha blivit av.
Ett viktigt skäl till att de nordiska ländernas ekonomiska utveckling har varit gynnsam och att tillväxten fördelats bättre än i många andra delar av världen är att folket efter det demokratiska genombrottet genom politiska beslut sett till att viktig infrastruktur byggts upp.
I länder med svaga politiska institutioner och där privat ägande dominerat ännu mer har otillräckligheten av elementär infrastruktur som vatten och avlopp, vägar, el- och teledistribution försvagat marknadsekonomin. En dåligt utbyggd allmän skolgång, vård och omsorg har drabbat eftersatta grupper och också försvagat tillväxtmöjligheterna för näringslivet. Tredje världens länder svämmar över av exempel på hur privata jordägare och kapitalägare i kortsiktig snikenhet förhindrat sina samhällen att utvecklas.
I de länder och regioner också i den rika världen där de privata marknadskrafterna under lång tid haft fritt spelrum och folkrörelserna varit svaga är regionala klyftor och klassklyftor stora. Tidigare livskraftiga industriregioner ligger öde och folk lever i apati, förfall och hög arbetslöshet.
Bara i EG-området, som nu sägs ska visa vägen för Sverige, lever 45 miljoner människor i vad som kan kallas fattigdom. Någon analytiker hävdar till och med att andelen fattiga i EG-området ökar. Andelen fattiga ökar nu snabbt också i Sverige.
Likaväl som central detaljstyrning av ekonomin visat sig leda till katastrof i planekonomierna så måste vi konstatera att den helt oreglerade marknadsekonomin också av och till medför stora sociala katastrofer och mänskligt lidande. Därför behöver marknadsekonomin sina politiska ramar och ett folkstyre som tuktar marknaden när så behövs. Ett instrument för detta är samhälleligt ägande av produktionsmedel.
Det finns givetvis en poäng i kritiken att politiker som ska ansvara för samhällets regelsystem lätt blandar ihop sina roller som ägare och lagstiftare. Därför är det troligt att framtida demokratiskt kontrollerade produktionsmedel bör utvecklas i olika och från själva statsapparaten klart skilda ägarformer. Innan vi nått dit måste statligt och kommunalt ägande användas i brist på demokratiska alternativ.
De ekonomiska rådgivare som rekommenderar omfattande privatisering av samhällelig egendom har under de senaste decennierna inte förmått lyfta svensk ekonomisk forskning till några högre höjder. Svårigheter att rekrytera dugliga professorer hör också till problembilden. Med något enstaka undantag tycks svenska ekonomer inte kunna göra några egna banbrytande analyser.
I början av 1980-talet skulle enligt många ekonomer tillväxtens problem lösas genom sänkta skatter för höginkomsttagare.
Var finns den tillväxten nu? De som predikar ekonomi från katedrar och bankpalats hade få varningar under den hejdlösa spekulationsvågen efter devalveringarna. Varför? Varför var det ingen ekonom som punkterade Fermentaballongen utan en miljökämpe?
Nu är det skattesänkningar för kapitalägare, realisation av statlig förmögenhet, avreglering och den fria marknaden som ska lösa alla problem.
Vanliga samhällsmedborgare ställer sig allt oftare frågan om vi verkligen har kompetenta rådgivare åt våra regeringar. Eller om det bara är politiker som klär sig i ett ekonomiskt vetenskapligt språkbruk utan att analysen nått det djup och den bredd som den höga statusen borde ge.
I Norrbottens län finns en stark och utbredd folklig oro i alla politiska grupperingar att utförsäljningen av företag och naturtillgångar kommer att leda till stora svårigheter för länet. Försvaret av det statliga ägandet bland de anställda är starkt. Detta är en stor tillgång för företagen och problem för nya privata ägare.
Det förhastade beslutet att realisera de statliga företag som har stor betydelse för den regionala balansen och då särskilt i Norrbottens län måste återkallas. Ett sådant återkallande gäller i första hand LKAB, SSAB, ASSI, Domänverket och Vattenfall.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar återkalla bemyndigandet att sälja aktier m.m. i statliga företag i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 25 januari 1992 Bengt Hurtig (v)