Under de senaste åren har intresset för nyföretagande i kooperativ form ökat markant.
Kooperativa lösningar utvecklas nu inom fler områden där det tidigare inte funnits kooperativa traditioner. Det gäller områden som hantverk, mindre tillverkning och service där nya kooperativ växt fram vid sidan av traditionellt småföretagande. Kooperativ utvecklas också inom nya tjänstesektorer som information, media, kultur och konsultbranscherna. Ett ökat intresse finns också i glesbygdsorter där man vill pröva möjligheterna att kombinera småföretagande med samhällelig service genom den kooperativa företagsformen.
Störst uppmärksamhet de senaste åren har dock kooperativa lösningar fått som alternativ till offentligt producerad vård och omsorg. De alternativ som växt fram har bestått både av personal som själv övertagit driften av verksamheten och olika former av brukarkooperativ. Dessutom har nya kombinationer av traditionell och ny kooperation utvecklats exempelvis genom att vård och omsorg integreras i boendet.
De olika former av kooperativt nyföretagande som nu utvecklas ställer också nya krav på samhällets insatser. I första hand gäller det att anpassa såväl lagstiftning som olika stödåtgärder för småföretagande och nyföretagande till de särskilda villkor som gäller för kooperativ verksamhet. Utgångspunkten måste vara att den kooperativa företagsformen ges samma förutsättningar att verka och utvecklas som andra företagsformer.
Betydande insatser har också kommit till stånd de senaste åren främst som ett resultat av det ekonomiska stöd som ges till lokal rådgivningsverksamhet via det kooperativa rådet.
Under 1990 tillsattes också en särskild utredning om kooperativt nyföretagande, NYKOOP- företagsutredningen. Utredningen presenterade sina förslag under våren 1991 och remissbehandlingen har nu avslutats.
Utredningen lämnade en rad förslag till åtgärder. De flesta förslagen fick också ett brett stöd bland remissinstanserna. Det handlade bl.a. om förslag om ökat stöd till lokala kooperativa utvecklingscentra (LKU) och förslag till hur samarbetet mellan samhälleliga organ som utvecklingsfonderna och LKU skall kunna förbättras. Förslag lades också om insatser på utbildningsområdet, bl.a. uppmärksammades folkhögskolornas roll särskilt. Utredningen föreslog även att en rad försöksverksamheter bör komma till stånd som möjliggör en friare resursanvändning inom socialförsäkringssystemet i syfte att underlätta kooperativa arbetsformer som alternativ till arbetslöshet, sjukskrivning och förtidspensionering.
De flesta av åtgärderna är av den karaktären att de fordrar ett fortsatt berednings- och utvecklingsarbete. Det är nu angeläget att detta arbete kommer till stånd. Det bör kunna ske inom ramen för det kooperativa rådet i nära samarbete med de organisationer som under senare år byggt upp kompetens och erfarenheter om kooperativt nyföretagande.
Regeringen bör mot denna bakgrund snarast återkomma till riksdagen med en samlad redovisning av de åtgärder som nu vidtas eller planeras för att utveckla kooperativt nyföretagande.
I avvaktan på denna samlade redovisning anser vi det motiverat att riksdagen redan nu uttalar sig för behovet av ett ökat statligt stöd för utbildning, information och rådgivning till dem som önskar starta kooperativ verksamhet.
I årets budgetproposition anvisas 5,2 milj.kr. för stöd till kooperativ utveckling. Dessa medel avser ersättning till lokala kooperativa utvecklingscentra för att de i individuella avtal med staten påtar sig att svara för kostnadsfri information och rådgivning. I budgetpropositionen betonas att utvecklingscentrumen i det här avseendet för den kooperativa företagsformen fyller samma funktion som utvecklingsfonderna gör för andra företagsformer.
För att den kooperativa företagsformen skall kunna erhålla samma stöd för sin utveckling som övriga företagsformer är de resurser som nu anvisas otillräckliga. Under 1991 slöts avtal med 15 lokala utvecklingscentra. Vid årsskiftet 1991/92 fanns ca 18 LKU. Förutsättningen för att den kooperativa rådgivningen skall kunna omfatta hela landet och samtliga län är att ytterligare medel kan frigöras redan för nästkommande budgetår.
Eftersom denna informations- och rådgivningsverksamhet enligt vår uppfattning bör ses som ett led i samhällets stöd till nyföretagande bör det vara möjligt att omfördela resurser från befintliga anslag. Det bör i första hand kunna ske via anslagen för småföretagsutveckling och regionalpolitiska satsningar till småföretag.
Regeringen anmäler också att vissa medel ur anslaget till regionalpolitik i fortsättningen skall få användas för stöd till kooperativ utveckling. Detta är positivt. Vi förutsätter dock att de medel som på detta sätt frigörs används så att de kommer de lokala kooperativa utvecklingscentrumen till del. Utöver detta bör också viss del av utvecklingsfondernas medel till information och rådgivning kunna användas för kooperativa nyföretag. Utgångspunkten bör vara att stödet för kooperativ utveckling sammantaget uppgår till totalt ca 10 milj.kr. för nästkommande budgetår.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en samlad redovisning till riksdagen om insatser för kooperativ utveckling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omfördelning av medel för stöd till kooperativ utveckling.
Stockholm den 23 januari 1992 Reynoldh Furustrand (s) Anita Johansson (s) Britta Sundin (s) Nils T Svensson (s) Roland Sundgren (s)