Nyföretagande i kooperativ form har fått en ökad betydelse de senaste åren. Nykooperativ har vuxit fram såväl inom områden för traditionellt småföretagande, i de nya informations- och tjänstesektorerna och inte minst det som väckt störst uppmärksamhet den senaste tiden, som alternativ till offentligt producerad vård och omsorg. Nykooperation beräknas för närvarande omsätta över 1 miljard kronor i Sverige. Det är givetvis angeläget att samhällets insatser för stöd och stimulans till nyföretagande kommer den kooperativa företagsformen till del på samma villkor som övrigt företagande.
Vi anser att, utöver detta generella stöd, den kooperativa arbetsformen också bör kunna spela en mer framträdande roll i arbetsmarknadspolitiken, i regionalpolitiken och i arbetet med rehabilitering av långtidssjukskrivna eller förtidspensionerade. Den kooperativa formen har på dessa områden enligt vår uppfattning unika möjligheter att vid sidan om rena sysselsättningsskäl också genom sitt arbetssätt bidra med direkt inflytande och eget ansvarstagande för dem som deltar.
Inom arbetsmarknadspolitiken har det vid ett flertal tillfällen utgått samhällsstöd för olika former av kooperativa projekt. Det gäller bl.a. det s.k. ungdomskooperativprojektet och det s.k. KARM- projektet (kooperativa arbetsmarknadsinsatser). På lokal och regional nivå har också stöd utgått till s.k. lokala kooperativa utvecklingscentra för insatser bland arbetslösa. Inte minst för ungdomsgrupperna och för andra som av sociala skäl haft det svårt att etablera sig på ordinarie aretsmarknad har dessa insatser varit ett viktigt stöd i arbetet med att komma tillbaka till ett ordinarie arbete. Arbetsmarknadssituationen är nu så allvarlig att det enligt vår mening är motiverat att inom ramen för de arbetsmarknadspolitiska insatserna också skapa förutsättningar för kooperativ projektverksamhet för arbetslösa.
Inom regionalpolitiken nämner regeringen själv att vissa medel inom anslaget till regionalpolitik skall få användas för stöd till kooperativ utveckling. Vi stöder detta. I flera fall finns mycket goda erfarenheter av kooperativ verksamhet i glesbygd. Det kan vara fråga om småföretagare i traditionell mening som inom ramen för ett kooperativ tillsammans kan få ekonomisk bärighet i verksamheten. Det finns också exempel på s.k. samhällskooperativ där praktiskt taget alla på en glesbygdsort samverkar i ett kooperativ för att få orten att överleva. Det finns också i glesbygdsorter förutsättningar att behålla olika former av samhällsservice om den övertas och drivs på avtalsbasis av lokala kooperativ. Vi tycker denna utveckling är intressant att stödja och utvärdera. För framtiden kan den kooperativa formen vara ett av flera medel att bibehålla både en kommersiell och samhällelig service som annars inte haft ekonomisk bärighet.
Även på området rehabilitering av långtidssjuka och förtidspensionerade kan den kooperativa arbetsformen vara av stort värde att utveckla. I denna typ av rehabiliteringsarbete är de medverkandes delaktighet, egen aktivitet och eget ansvarstagande avgörande för ett framgångsrikt resultat. I dag finns viss verksamhet med arbetskooperativ för förtidspensionerade och långtidssjukskrivna. Flera av dem består av en blandning av sociala insatser, arbetsmarknadsinsatser och företagsamhet i kombination med individuellt ekonomiskt stöd via socialförsäkringssystemet. Det kan finnas anledning att närmare utreda lämpliga former för hur ett mer systematiskt sådant rehabiliteringsarbete kan utformas. Vi anser det motiverat att parallellt med detta inleda en bredare försöksverksamhet med möjlighet till friare resursanvändning så att erfarenheterna från dessa verksamheter kan tas tillvara i det fortsatta rehabiliteringsarbetet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kooperativt nyföretagande som ett alternativ till offentligt producerad vård och omsorg.
Stockholm den 23 januari 1992 Reynoldh Furustrand (s) Alf Egnerfors (s) Lisbet Calner (s) Marianne Carlström (s) Lahja Exner (s)