Av de strukturförändringar och omställningar som ständigt pågår i det svenska näringslivet, och som är av stor betydelse för dess vitalitet, har Göteborg fått svara för en betydande del. Den strukturkris som drabbade varvsindustrin, som direkt sysselsatte uppåt 14 000 anställda i Göteborg, ledde nära nog till dess utplåning. All nybyggnadsverksamhet har nu upphört och det som finns kvar är reparationsverksamheten på Götaverken Cityvarvet med några hundratal anställda vars verksamhet är utsatt för konkurrens, särskilt från tyska varv men också andra EG- länder, som har kraftiga direkta och indirekta subventioner till sin produktion. Dessa förhållanden bör uppmärksammas i regeringens kontakter och förhandlingar med EG-länderna.
Den reparationsverksamhet som nu finns kvar i Sverige har i stenhård konkurrens rationaliserats hårt. Götaverken Cityvarvet kan tjäna som exempel därpå. Effektiviteten är internationellt erkänt hög och uppslutningen och insatserna från de anställda är hög. Som ett exempel därpå kan nämnas att sjukfrånvaron i denna hårda och tunga industrimiljö ligger på 11 %. Verksamheten har personellt bantats ned till ''lägsta möjliga nivå''. Överskrids denna nivå är risken uppenbar att för verksamheten nödvändig kompetens blir så låg att förmågan att upprätthålla kärnverksamheten och därmed konkurrensförmågan skadas.
Det värsta alternativet -- nedläggning -- skulle inte bara utplåna den lilla återstående delen av varvsverksamheten i Göteborg, den skulle också vara till stort men för Göteborg och landet för att Göteborg skall kunna fungera som en viktig kugge i transportsystemet med dess viktiga rederi och hamnverksamhet som behöver den service reparationsverksamheten ger.
I många år har den sovjetiska marknaden varit viktig, särskilt den baltiska. Dels på grund av förändringarna i det forna Sovjet, dels också genom den alltmer omöjliga konkurrenssituationen för reparationsobjekten där våra varv inte kan erbjuda likvärdiga priser på grund av subventionspolitiken i andra länder vilket också tar sig uttryck i att konkurrenterna kan erbjuda helt andra kreditvillkor.
Det är allmänt känt att inte minst i de baltiska länderna behovet är stort att få befintliga fartygsbestånd satta i skick. Även behovet av stöd för att utveckla egen kompetens är stort i dessa länder.
Intill dess att det förhoppningsvis går att genom internationell påverkan skapa sunda konkurrensvillkor bör det nu prövas att inom ramen för det ekonomiska biståndet till östländerna utnyttja de upparbetade kontakter som finns på detta område och att tillse att svensk verksamhet också kan konkurrera på likvärdiga villkor med inte minst EG-länderna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa sunda och likvärdiga konkurrensvillkor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom ramen för biståndet till östländerna utnyttja upparbetade kontakter i svenska reparationsvarvs verksamhet och skapa likvärdiga konkurrensvillkor med andra länder. 1
Stockholm den 23 januari 1992 Sten Östlund (s) Inga-Britt Johansson (s) Marianne Carlström (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till UU