En effektiv konkurrens är vårt bästa medel att bekämpa kostnadsstegringar och ge förutsättning för dynamik och tillväxt i svensk ekonomi. Regeringen har aviserat att före sommaren 1992 lägga förslag till förstärkt konkurrenspolitik. Konkurrenskommitténs förslag innehåller bl.a. förbud mot prissamverkan, marknadsdelning samt förordar ytterligare avregleringar.
Det är angeläget att de lagregler som den nya konkurrenspolitiken kommer att innehålla får en sådan utformning att de är långsiktiga, generella och lika för alla aktörer på den svenska marknaden. Konkurrenspolitiken skall ange lika spelregler oavsett om näringsverksamheten bedrivs i form av aktiebolag, ekonomisk förening, offentlig förvaltning eller annan företagsform.
Vidare kan vi konstatera att inom vissa branscher finns idag monopol- och duopolförhållanden som är skadliga för konkurrensen på vår nuvarande hemmamarknad.
Då den nya konkurrenslagstiftningen formas bör hänsyn tagas till att många av dessa ''stora'' marknadsaktörer kommer att te sig mycket ''små'' i ett EG-perspektiv, med grundsynen om fri konkurrens. Våra svenska företag kommer att möta en konkurrens från europeiska storföretag både på hemmamarknaden och på den centraleuropeiska marknaden.
Lagstiftningen får inte leda till att svensk industri kortsiktigt tvingas bryta ner sin kapacitet/struktur som marknadsaktör före EG-inträdet, för att efter EG-inträdet stå med en allt för liten kapacitet (skalfördel) för att kunna bjuda verklig konkurrens mot övriga stora EG-företag.
Den svenska företagsstrukturen måste redan nu betraktas ur ett EG-perspektiv, då man värderar dess marknadsdominans och roll på marknaden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lika konkurrensregler för olika företagsformer och att svenska företags roll som marknadsaktörer skall värderas i ett EG-perspektiv redan nu.
Stockholm den 23 januari 1992 Holger Gustafsson (kds)