I budgetpropositionen 1992/93 aviseras ökade resurser för svensk forskning vid avvecklingen av löntagarfonderna. Ett nytt forskningsbeslut skall fattas under våren 1993.
Utgångspunkten är att fonderna skall användas så att de ger maximal stimulans på områden där Sverige kan tänkas ha särskilt goda konkurrensförutsättningar.
Vid en internationell jämförelse kan man konstatera att svensk grundforskning ligger väl framme på många områden, även om forskningsbasen är allt för smal. Ett problem i Sverige jämfört med de övriga framstående industriländerna (Japan, USA och Centraleuropa) är att en allt för liten andel av de högteknologiska grundforskningsresultaten kommer till en exploatering i form av nya tekniska metoder och produkter på marknaden. Detta gäller i synnerhet för forskningsresultat, som inte är av direkt kommersiellt intresse för i Sverige etablerade industrier/industriforskningslaboratorier.
Det är angeläget att den ökade satsningen, enl. ovan, också omfattar den senare delen i utvecklingskedjan: ''Ny kunskap--Ny teknik--Nya produkter''. Exempel på försök att utnyttja högteknologiska forskningsresultat inom för Sverige nya områden är framväxten av s.k. kunskaps- eller groddföretag vid våra universitet och högskolor.
Problemområden som bör uppmärksammas är bl.a.: Informationsöverföring/samverkan mellan forskarinstitutioner och industri/marknad. Lämpliga fora.Management-kompetens.Kapital i tillväxtfaserna.Patent- och produktskydd. Ekonomiska incitament för forskare (utan att dessa nödvändigtvis måste bli egna företagare).
Exempel på områden där Sverige inte haft förmågan att exploatera framstående forskningsresultat är: supraledning och HIV. Svenska grundforskningsområden som skulle kunna exploateras i väsentligt högre grad är bl.a.: teknik, naturvetenskap och medicin.
Det är angeläget ur effektivitetssynpunkt att de skattepengar och fondpengar som satsas på forskning också kommer samhället till del i form av produktutveckling/industriproduktion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av såväl en kartläggning av de problem som i dag hindrar en mera effektiv exploatering av svensk forskning, som erforderliga åtgärder inför det nya forskningsbeslutet senast våren 1993.
Stockholm den 22 januari 1992 Holger Gustafsson (kds)