De statliga företagen har mycket stor betydelse för sysselsättningen i de s.k. skogslänen. De statliga företag, som är verksamma inom basnäringarna, skogs-, gruv- och stålindustrin, är i huvudsak lokaliserade till dessa områden. Detsamma gäller också Vattenfalls vattenkraftproduktion. En utförsäljning av de statliga företagen på ett sådant sätt som riksdagens borgerliga majoritet har fattat beslut om, kan komma att leda till mycket svåra följder för sysselsättningen inom det nämnda området. Det finns, enligt vår mening, inte anledning att sälja ut välskötta företag, som ger ett bra ekonomiskt resultat över en konjunkturcykel. Vi motsätter oss bestämt utförsäljning av de naturtillgångar, som staten äger. Det gäller inte minst vid en försäljning av Vattenfall AB, Domänverket, ASSI, NCB och LKAB. Det finns en uppenbar risk att en privat köpare inte är beredd att ta det långsiktiga ansvar som krävs i dessa branscher. I stället finns en risk att köpet sker av kortsiktiga intressen, som t.ex. att komma åt råvarubaser eller marknadskanaler. Detta kan då innebära att tillverkningsenheter inom regionen läggs ner med förödande lokala konsekvenser.
Det förändringsarbete som har skett under den socialdemokratiska regeringsperioden av de statliga företagen har varit inriktat på att stärka och omorganisera företagen för att uppnå ett bättre resultat. Detta arbete har lyckats mycket bra, och de statliga företagen är i dag en välskött grupp.
Vi motsätter oss inte fortsatta förändringar av detta slag, som även kan innebära försäljning av olika enheter. Däremot motsätter vi oss bestämt den utförsäljning på ideologiska grunder, som riksdagen efter regeringens förslag har fattat beslut om. Att sälja ut konjunkturkänsliga företag i en lågkonjunktur är en mycket dålig idé. Det innebär att staten i så fall säljer till underpris, vilket gynnar köparna på skattebetalarnas och de anställdas bekostnad.
Ett förvaltningsbolag för statens företag bör återigen bildas för att få en effektiv drift av de statliga företagen. Det som nu sker är en återgång till den gamla driftformen, där företagen sköts direkt från kanslihuset. Detta innebär en mer politisk ledning av företagen, som nuvarande regeringspartier har varit starkt kritiska mot i opposition.
Vi kräver att regeringen återtar beslutet att sälja ut statens naturrikedomar av ideologiska skäl. I stället bör regeringen överväga att bilda en statlig skogskoncern, bestående av Domänverket, ASSI och NCB.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bilda ett förvaltningsbolag för statens företag för att få en bättre ledning,
2. att riksdagen hos regeringen begär att försäljningen av statens naturtillgångar stoppas och att regeringen i stället överväger att bilda en statlig skogskoncern.
Stockholm den 23 januari 1992 Bo Finnkvist (s) Georg Andersson (s) Axel Andersson (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Bo Holmberg (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Leo Persson (s)