Skogsnäringen är av stor vikt för vårt land på två sätt. Dels svarar skogsnäringen för nettoexportintäkter på c:a 50 miljarder de senaste åren. Nettoexportintäkterna är stora därför att lite insatsvaror behöver importeras. Dels sysselsätter skogsindustrin människor i regioner som i övriga branscher har svårighet att hävda sig och där arbetslösheten oftast är högre än i riket som helhet.
En dynamisk skogsindustri ger därför stora bidrag till bytesbalans och regional balans. Det finns all anledning att noga följa denna bransch och ge stimulanser och förutsättningar för att dess styrka ska bibehållas. Moln saknas inte på skogsindustrins himmel.
Ett stort utbud av råvara i andra länder ger konkurrenter fördelar av lägre råvarupris. Energipriset kan öka när svenska energiproducenter föredrar att exportera energi till den europeiska unionen (EU, tidigare EG). De nödvändiga miljökraven pressar upp priset på energin men reser också kraven på ökad återanvändning och återvinning av papper och förpackningar vilket kan minska behovet av ny cellulosafiber. De för vår överlevnad nödvändiga miljökraven ökar också kraven på investeringar i nya processer som är anpassade till vad miljön tål.
De komparativa fördelarna i vårt land måste då utnyttjas maximalt och skogsindustrin successivt ställas om till de nya villkoren. En sådan fördel är den långsamväxande barrskogens cellulosafiber. En annan fördel kan bli kunskap i världsklass om vidareförädling av sågad träråvara men också annan vidareförädling med ny produktion av kemiska produkter från biomassa. Det är ingen självklarhet att marknaden klarar detta av sig själv.
Den nya förvärvslagstiftningen och EU-anpassningen kan mycket väl komma att innebära att kontinentala kunskapsintensiva företag köper svensk skog, sågverk och annan industri i branschen och koncentrerar vidareförädlingen till den marknad man själv har upparbetat och som är mycket större än den svenska. Nerdragning av resurser till svensk forskning och utveckling samtidigt som Sverige gör avsevärda satsningar i EU:s forskningsprogram kan leda totalt fel om branschen i vårt land inte lyckas nyttiggöra eventuella resultat i dessa forskningsprogram. En sådan utveckling kan bli förödande för den svenska landsbygden. För närvarande klarar svenska sågverk och vidareförädlande företag den tekniska konkurrensen men detta förhållande kan ändras. Skogsbygden i Sverige kan alltså ännu mer få karaktären av halvkolonial råvaruleverantör.
Vänsterpartiet anser fortfarande att det finns en mycket stor utvecklingspotential av svensk träindustri om vidareförädlingen drivs längre och produktionen blir mer ett sammanhängande system från råvara till köpare av den färdiga träprodukten. Ett antal statliga utredningar har under årens lopp skapat ett teoretiskt underlag för en bred satsning på vidareförädling av träråvara. En hel del satsningar har också gjorts t.ex. inom institutet Trätek och genom satsningar vid olika högskolor. Träman 90- programmet var inriktat på de fyra nordligaste länen. Träman 90-programmets syfte var just att öka förädlingsgrad, produktivitet och lönsamhet inom sågverk och trämanufakturindustri. Detta program har på ett bra sätt bidragit till kompetenshöjningen i branschen. Det är därför olyckligt att detta program nu avslutas innevarande budgetår. En ytterligare förlängning är önskvärd. Vi föreslår att 10 miljoner tillskjuts till NUTEK för en fortsättning av programmet.
De senaste åren har ytterligare argument tillkommit som stärker argumenten för vidareförädling av sågad träråvara. Kritiken mot skövlingen av regnskogarna har växt sig stark och kommer att behandlas på den globala miljökonferensen i Rio de Janeiro detta år. Det är troligt att avverkningen av dessa skogar kommer att begränsas och att konkurrensen från regnskogarnas träslag kommer att minska.
I den internationella debatten har också uppmärksammats de särskilda brandsäkerhetsproblemen med plaster i möbler och inredningar i byggnader. Normer som minskar plastens användbarhet i byggnader kan komma att gynna träprodukter. Utveckling av mode och smak talar också för träprodukters fördel. Enligt en rapport från dåvarande SIND år 1990 är Japan en lovande marknad för svenska träprodukter.
Det är den sågade träråvaran som ger de största inkomsterna räknat per kubikmeter ved. De relativt små miljöproblemen som är förknippade med träindustrin är en annan fördel som måste utnyttjas i en industristrategi som syftar till ekologisk balans. Denna industri har också goda möjligheter att vara självförsörjande på energi genom att utnyttja spån, bark och skogsavfall för energiproduktion.
Högre utbildning och forskarutbildning med inriktning mot träindustrin bedrivs i huvudsak på tre ställen i landet, vid Luleås tekniska högskolas avdelning i Skellefteå, vid KTH i Stockholm och vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala/Umeå. De forskarstuderande är ofta engagerade i institutet Trätek, som totalt har ca 80 anställda. Överföringen av kompetens från högskola till träindustrin förefaller mindre effektivt. På några orter planeras mellaningenjörsutbildning och gymnasial utbildning inom träområdet.
Regeringen bör vidta åtgärder för att stärka utbildning, forskning och utveckling inom träteknikens område. Träindustrin bör stimuleras att själv öka sina insatser men ökade statliga resurser är nödvändiga. Inriktningen mot bättre utnyttjande av den långsamväxande barrskogen och mer förädlade produkter som möbler bör förstärkas. Även möjligheterna att kombinera trä med andra material bör utvecklas.
För kommande budgetår bör 3 miljoner tillskjutas NUTEK för att förstärka träteknisk forskning inom programmet Ny teknik. Regeringen bör också återkomma till riksdagen om förslag till medel för ett antal nya professurer inom området ny och förbättrad teknik för vidareförädling av träråvara varav huvudparten placeras vid högskolor i skogsbygden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Teknisk forskning och utveckling för budgetåret 1992/93 anvisar 13 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 763 908 000 kr.,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompetenshöjande åtgärder och forskning för att förnya tekniken i träindustrin,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om medel till förstärkning av forskningsresurserna för att förnya och förbättra tekniken vid vidareförädling av träråvara.
Stockholm den 20 januari 1992 Bengt Hurtig (v) John Andersson (v) Lars Bäckström (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Karl-Erik Persson (v) Gudrun Schyman (v) Eva Zetterberg (v)