Gruvverksamheten har i vårt land en flerhundraårig tradition. Om man ser till förutsättningarna för att finna mineral- och malmförekomster så finns det två länder i Europa som ligger bäst till, nämligen Sverige och Spanien. Redan Olavi Magni sade i sina texter ''Om de nordiska folken'' att ''De nordiska ländernas grufor äro ganska många, stora, olikartade och rika. De äro många, ty de förekomma och bearbetas rikligt i dalar och berg, ofta alldeles intill hvarandra. De äro olikartade, ty de innehålla dels silver, dels koppar eller brons, dels stål, dels järn.''
Ett sådant omdöme håller inte länge till om regeringens förslag om slopandet av det statliga prospekteringsstödet blir verklighet. Det är nämligen så att den svenska malmreserven av sulfidmalmer (exklusive Aitik) befinner sig i snabb avtappning. Även med ett årligt tillskott av 5 % till kända reserver, kommer sulfidmalmreserven att vara helt tömd år 2000. Utan det årliga tillskottet på 5 % beräknas kända reserver vara utbrutna redan 1996.
Med tanke på att gruv- och stenindustrins produktionsvärde i dag uppgår till över 7 miljarder kronor/år så ter sig det statliga stödet till prospekteringen som mycket blygsamt. Detta har under det senaste budgetåret uppgått till ca 60 miljoner kronor. I en internationell jämförelse så är det en mycket låg summa i förhållande till produktionen. För Sveriges del innebär detta 1,5 % i jämförelse med Canada (6 %), Australien (13 %) och Nevada, USA (14%).
När regeringen nu föreslår en avveckling av det statliga prospekteringsstödet så är det en mycket märklig argumentation som framförs. Det måste tyda på okunskap, och det är närmast generande att regeringen påstår att den statliga prospekteringsverksamheten inte varit tillfredsställande om man ser till tillskapande av nya exploaterbara fyndigheter. Så är ju inte verkligheten. Att satsa en summa pengar för att leta malm och mineraler innebär ju inte att man kan förvänta sig en fyndighet för varje satsade 100 miljoner kronor exempelvis. Prospektering handlar i allra högsta grad om riskpengar, och om det statliga stödet dras in så kommer detta inte att ersättas av andra, det vet man. Här fungerar inte några marknadskrafter.
Vägen fram till en gruva är lång. Först måste en kartering ske, sedan fältprospektering, närprospektering och gruvprospektering. När nu regeringen säger att staten skall stå för basinformationen, nämligen kartering, så innebär detta i verkligheten att kedjan bryts. Det som gruvbolagen satsar på är gruvprospektering och till en del närprospektering. Karteringen sköter bl.a. SGU om. Detta innebär då att den stora delen av fältprospekteringen och närprospekteringen upphör. Detta mellanled utgör också det stora risktagandet och kan lämpligen jämställas med övriga infrastrukturella insatser som samhället står för.
Ett slopande av den statliga prospekteringen skulle få allvarliga konsekvenser på nationell, regional och lokal nivå. Vi har i vårt land en lång prospekteringstradition och vi har byggt upp ett stort kunnande inom en rad områden. Det handlar bl.a. om mineralogi, geologi, geofysik, geokemi, elektronik, hydraulik, pulvermetallurgi, maskinteknik och borrningsteknik. Inom många av dessa områden intar svensk vetenskap och svenska företag en framstående internationell position, och ett slopande av de statliga prospekteringsinsatserna innebär ett direkt hot mot dessa.
På regional nivå innebär de föreslagna åtgärderna ett direkt hot mot bergshanteringen i övre Norrland. Skelleftefältet utgör en av Europas mest intressanta mineralprovinser. Vem är beredd att satsa på en långsiktig prospektering om staten upphör med sina insatser? De föreslagna åtgärderna står ju också i ett direkt motsatsförhållande till de strävanden som sägs finnas för att bygga upp infrastrukturen i de tre nordligaste länen. Vidare skulle förslaget leda till en snabb utarmning av svensk prospekteringskompetens och rasera utbildningen inom bergshanteringen.
När det gäller de lokala konsekvenserna behöver bara nämnas att SGAB:s verksamhet i Malå kommun är till ca 75 % beroende av statliga prospekteringsanslag och här kommer ett hundratal anställda inom SGAB och dess dotterbolag ABEM att förlora sina jobb.
Förslaget i sin helhet innebär att det statliga prospekteringsstödet upphör, att Nämnden för statens gruvegendom (NSG) upphör och att den statliga gruvegendomen avyttras.
Som framgått av det anförda motsätter vi oss att den statliga prospekteringsinsatsen upphör. Vi motsätter oss också att den statliga gruvegendomen avyttras, vi kan inte se några fördelar av ett sådant handlande.
När det gäller organisationen av den statliga prospekteringen så bör den ses över och lämpligen omorganiseras. Det är krav som vi tidigare har framfört. I dag lägger en statlig myndighet, NSG, ut prospekteringsuppdrag på ett statligt vinstdrivande konsultbolag, SGAB. Bilden kompliceras ytterligare av att SGU, som har ett visst prospekteringskunnande, tidvis uppträder som aktör inom detta verksamhetsområde. Det är nämnda förhållande som har kritiserats och debatterats och som då rimligen borde ses över istället för att man drar in prospekteringsstödet. I en sådan översyn bör strävan vara att en aktör skapas och att lokalisering av denna bör ske till Malå i Västerbotten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Prospektering m.m. för budgetåret 1992/93 anvisar 60 000 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit eller således 70 000 000 kr.,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag om ändrade riktlinjer för den statliga prospekteringsverksamheten,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag om ändrade riktlinjer för verksamheten vid nämnden för statens gruvegendom,
4. att riksdagen avslår regeringens förslag om att avyttra den statliga gruvegendomen,
5. att riksdagen hos regeringen begär att frågan om ny organisation för den statliga prospekteringen utreds i enlighet med vad som anförts i motionen och att förslag till ny organisation utifrån detta föreläggs riksdagen.
Stockholm den 17 januari 1992 John Andersson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bengt Hurtig (v) Jan Jennehag (v) Bertil Måbrink (v) Karl-Erik Persson (v) Björn Samuelson (v)