Bilindustrin har tillsammans med sina leverantörer en central plats i den svenska samhällsekonomin. Genom sin betydelse för sysselsättningen, direkt och indirekt, får svårigheter i bilindustrin allvarliga konsekvenser för hela nationen.
Bilindustrin har sin huvudsakliga koncentration till Västsverige. Man kan utan överdrift påstå att bilindustrin utgör ryggraden för Västsveriges industristruktur.
Gjorda studier visar att ett arbete inom Volvo eller SAAB skapar åtminstone två arbetstillfällen utanför företagen. Det betyder att till de drygt 40 000 personer som sysselsätts direkt av bilindustrin, kommer ytterligare ca 100 000 som indirekt har sina arbeten via branschen.
Som ett led i produktivitetsutvecklingen inom branschen förändras relationerna mellan industrin och dess leverantörer. Delar av den verksamhet som bedrivits internt i form av förmontering flyttas ut till leverantörerna, man väljer att köpa hela system. Detta leder till att man får färre, men större leverantörer som levererar direkt till bilindustrin. Många av de nuvarande leverantörerna kommer istället att leverera olika funktioner till systemleverantörerna eller bli s.k. specialister som gör mindre kvalificerad tillverkning. Egentligen är det maskintid och arbetstimmar man säljer.
Kraven på systemleverantörer är höga och kan sammanfattas enligt följande:kostnadseffektivhög kvalitet (noll-fel)produktionsutveckling produktivitetsutvecklingdatakommunikation
Ett problem för vår svenska leverantörsstruktur är att den till 80--90 % består av specialister och knappt 4 % är systemleverantörer. När då bilindustrin väljer systemleverantörer är risken stor att denna finns utomlands. Den utländske systemleverantören köper av ''sin'' leverantör. Genom att tappa systemleverantörer mister vi hela kedjan och detta är en utveckling som måste vändas.
I Västsverige är vi angelägna om att bibehålla och utveckla den industriella kompetensen. Insatserna borde utökas för att utveckla fler konkurrenskraftiga svenska systemleverantörer.
Tvärtemot vad regeringen nu föreslår anser vi att de insatser som genomförs måste vidareutvecklas, inte avvecklas. Konsekvenserna av nedskärningarna i budgetpropositionen blir förödande vad avser omstruktureringen hos underleverantörer och därmed också för sysselsättningen i Västsverige.
Underleverantörsprogrammet tycks man vilja ta bort på grund av att den buntats ihop med branschprogrammen. Underleverantörer är ingen bransch. Utvecklingsfonderna har underleverantörer som en viktig del av sina målgrupper. De insatser som bedrivits genom NUTEKs försorg och finansiering har varit väl förankrade och värdefulla för företagen.
Minskningen av anslaget för produktutveckling, innovationsverksamhet m.m. innebär att stödet till innovationer/teknikbaserat företagande minskar kraftigt. Andra delar av den verksamhet som bedrivs för att stimulera teknikbaserat nyföretagande måste också reduceras.
Detta innebär en minskning av ett teknik- och forskningsbaserat nyföretagande eftersom det inte finns någon annan finansiering än den statliga. Behovet av den här typen av stöd har ökat väsentligt på senare tid då bankernas benägenhet att ta risker har minskat. Till detta kommer avvecklingen av löntagarfonderna som innebär att ytterligare en möjlighet att erhålla riskvilligt kapital försvinner.
Under juni 1990 beslutade riksdagen att inrätta ett verkstadstekninskt program. För att genomföra programmet tillsattes en delegation. Delegationens uppgift är att satsa på små och medelstora verkstadsföretag och prioritera underleverantörer. Riksdagen beslutade att under tre år ställa 50 milj.kr. per år till förfogande. Hittills har verkstadstekniska (VT)-delegationen beslutat stödja 40 företag med tillsammans 77,5 milj.kr. Nu föreslår regeringen att delegationen skall upphöra. Genom att inte slutföra programmet har ett antal företag blivit utan draghjälp till investeringar på förbättrad teknik. Detta är djupt olyckligt då det nu finns ett antal företag som planerar tekniska investeringar vilkas finansieringsmöjligheter nu raserats.
Nu behövs allt stöd för att stärka de svenska underleverantörernas position och tekniska kompetens och VT-delegationen bör därför få slutföra sitt uppdrag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till bilindustrins underleverantörer,
2. att riksdagen till delegationen för verkstadsteknisk utveckling för budgetåret 1992/93 anvisar erforderliga medel för dess verksamhet.
Stockholm den 24 januari 1992 Britt Bohlin (s) Birgitta Johansson (s) Ulla-Britt Åbark (s) Lahja Exner (s) Sten Östlund (s) Sverre Palm (s)