Hantverket har mycket gamla traditioner i Sverige och är en viktig förutsättning för utveckling av näringslivet. Många medborgare i Sverige tror att hantverket är musealt och hör till en förgången tid.
Om vi bl a tittar på det övriga Europa och dess attityd till hantverksfrågorna, så är man där aktiv. Gesäll- och Mästarbrev är en viktig inträdesbiljett till arbetsmarknaden och står för kvalitet och kunnande i Europa.
För Sveriges del sköter Företagarnas Riksorganisation och Centrala Hantverksrådet bevakningen av hantverksfrågorna. Organisationen är bärare av Gesäll- och Mästarbrevskompetensen och är den som utfärdar dessa bevis. Centrala Hantverksrådet har ända sedan det bildades 1983 skött hantverksfrågorna på entreprenad från Företagarnas Riksorganisation, med finansiellt stöd av NUTEK.
Bl a har stora satsningar gjorts på att informera om hantverksutbildningar till skolungdom och samhället i stort. Med tanke på det bistra arbetsmarknadsläget och bristande kvalitet, anser vi att hantverksfrågornas ställning bör stärkas.
Centrala Hantverksrådet arbetar med hantverksyrken som har en kommersiell bärkraft och som till största delen omfattar eneller tvåmansföretag. Det är därför viktigt att resurser satsas så att Företagarnas Riksorganisation och Centrala Hantverksrådet kan utveckla dessa delar.
För att nå ut med information och bredda marknadsföringen ännu mer för hantverket, är det viktigt att Centrala Hantverksrådet permanentas och får de resurser som erfordras för att kunna bearbeta myndigheter, organisationer, branscher, arbetsförmedlingar, skolor m fl. Detta måste åstadkommas inom de budgetramar som regeringen har föreslagit.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Centrala hantverksrådet för dess hantverkssatsningar.
Stockholm den 23 januari 1992 Sten Svensson (m) Stig Rindborg (m)