I Gävleborgs län bedrivs rådgivningen för produktutveckling till småföretagare och innovatörer i en decentraliserad form. Det finns för närvarande tre idéverkstäder i Alfta, Söderhamn och Sandviken. Dessa arbetar i mycket nära kontakt med målgrupperna.
Under de senaste åren har en klar förändring märkts till att små företag anlitar idéverkstäderna för sin produktförnyelse. Mer än 50 % av idéverkstädernas kunder är i dag småföretag. Anses idén bra och kommersiellt gångbar backas den upp hela vägen från prototyp till marknad.
I länet finns också ett regionalt produktråd dit idéverkstäderna kan vända sig för att få hjälp med vissa bedömningar och ekonomiska bidrag. Enskilda uppfinnare kan även direkt vända sig till produktrådet.
Gävleborgs Produktråd, GPR, och idéverkstäderna i Söderhamn, Alfta och Sandviken har existerat sedan mitten av 1980-talet.
GPR fungerar i någon mån som en paraplyorganisation för produktutvecklingsverksamheten i länet och produktrådet består av representanter för idéverkstäderna, STU (Nutek), näringslivssekreteraren i Nordanstigs kommun samt en representant för utvecklingsfonden som också fungerar som handläggare.
GPR har ett utvecklat nätverk av kontakter till näringslivet och till olika offentliga institutioner i länet samt till Nutek, PRV och Uppfinnarföreningen. Budgeten för GPRs verksamhet uppgår till ca 1,2 milj.kr. och där huvuddelen går som ekonomiskt stöd till olika projekt. GPR finansierar delvis också deltagande av mässor och framtagande av broschyrmaterial. Finansiärer av GPRs verksamhet är länsstyrelsen, utvecklingsfonden och STU (Nutek).
De huvudsakliga arbetsuppgifterna för GPR är att bedöma olika ansökningar som patent, mönsterskydd, kommersiella bedömningar och marknadsanalyser. En första sållning av projektidéerna görs som regel redan hos idéverkstäderna.
Söderhamns Utvecklingscentrum (SUC)
SUC är en stiftelse med Söderhamns kommun och utvecklingsfonden som huvudmän. Idéverkstaden ingår i stiftelsen och svarar för teknisk, ekonomisk och administrativ rådgivning.
Kostnaden för stiftelsen uppgår till ca 1,5 milj.kr. och finansieras till största delen av kommunen och av tillfälliga insatser från länsstyrelsen och utvecklingsfonden.
Gästrike Utvecklingscentrum
Gästrike idéverkstad drivs i samverkan mellan Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo kommuner. Kostnad ca 1,5 milj.kr. som till största delen bekostas av kommunerna samt genom ett tillfälligt bidrag från länsstyrelsen och utvecklingsfonden.
Voxnadalens Idéverkstad
Idéverkstaden ligger i Alfta och drivs i samverkan mellan kommunerna i Ovanåker och Bollnäs. Driftkostnaderna uppgår till ca 0,6 milj.kr. och finansieras till största delen av kommunerna med tillfälligt bidrag av länsstyrelse och utvecklingsfonden.
Gävleborgs län har under flera år försökt driva en teknikutvecklande verksamhet och har därför stöttat småföretagare och innovatörer i deras förnyelsearbete. Vi har varit medvetna om betydelsen av teknik- och produktförnyelse för att industrisektorn, inte bara i vårt län, dels skall få tillgång till nya produkter, dels utveckla ny produktionsteknik.
En organisation har vuxit fram som kan lotsa en produkt från idéstadiet till kommersiell lansering. Vi kan peka på många lyckade produkter som kommit ut på marknaden och bidragit till ökad sysselsättning såväl i det egna länet som på andra håll i landet.
Verksamheten kan därför anses till viss del vara en nationell angelägenhet.
Hittills har kommunerna ansvarat för finansiering och drift av idéverkstäderna medan utvecklingsfonden samordnat och administrerat GPR. Problemet för regionen är att långsiktigt går det inte att ekonomiskt klara verksamheten.
De fem första åren har gett värdefulla erfarenheter och organisationen har nu möjligheter att arbeta effektivt. Vi ser också ett ökande antal produkter som med rätt insats kommer att ha en betydande tillväxtpotential. Det vore därför beklagligt om verksamheten måste begränsas eller tvingas avvecklas i brist på resurser.
I Gävleborgs län finns alltså en organiserad verksamhet som stödjer och hjälper innovatörer och småföretagare med produktförnyelse. Organisationen är inte färdig utan vi avser att utveckla den ytterligare bl.a. genom att öka andelen avgiftsfinansiering och utveckla ett återbetalningssystem för våra insatser.
Idéverkstädernas lokala förankring och GPRs regionala förankring är en förutsättning för att verksamheten skall lyckas och därför skulle länsorganisationen kunna utgöra Nuteks förlängda arm i regionen.
En decentralisering av Nuteks resurser för stöd till innovatörer och småföretagare skulle ge möjlighet att mera långsiktigt bygga upp en effektiv och nödvändig organisation för att ta till vara och stimulera till förnyelse inom industrin.
Detta skulle kunna göras på försök i Gävleborgs län och efter utvärdering kanske bilda modell för hur en regional verksamhet kan byggas upp i regionerna.
Naturligtvis skall en sådan försöksverksamhet byggas upp i nära samverkan med Nutek.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medel tillställs Gävleborgs län så att en decentralisering av Nuteks resurser för stöd till innovatörer och småföretagare kan bedrivas på försök i länet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att försöksverksamheten bör bedrivas i minst tre år och i nära samarbete med Nutek och arbetsmarknadsdepartementet.
Stockholm den 24 januari 1992 Sigrid Bolkéus (s) Sinikka Bohlin (s)