''Det är mycket nedslående att leva i en tid då det är lättare att spränga en atom än en fördom'' (Einstein).
Kvinnornas andel på arbetsmarknaden är idag lika stor som männens. Men de kvinnodominerade yrkena betraktas som lågstatusyrken och är följaktligen också lågavlönade. Kvinnor som arbetar inom samma yrken som männen har lägre lön än sina manliga kollegor. T.ex. skiljer det mellan en kvinnlig och manlig industriarbetare 9 kr i timmen, mellan industritjänstemän och kvinnor 800 kr i månaden och mellan akademiker inom industrin 1 000--2 000 kr i månaden, efter det att man kompenserat för deltid, utbildning, erfarenhet m.m. En manlig gymnasieekonom betalas lika mycket som en kvinnlig civilekonom, en manlig gymnasieingenjör lika mycket som en kvinnlig civilingenjör. Det är inte svårt att föreställa sig vad detta får för konsekvenser för kvinnors pensioner. Pensionssystemet slår orättvist mot kvinnor.
De senaste åren har det av och till förts debatt om kvinnors pensioner. Fakta som kommit fram i debatten visar på hur orättvist pensionssystemet slår mot kvinnor som deltidsarbetat eller varit hemarbetande, men också genom att kvinnors arbetsuppgifter konsekvent värderas lägre lönemässigt.
För att förstärka pensionen finns möjlighet för både kvinnor och män att teckna privata pensionsförsäkringar eller gruppensionsförsäkringar genom den fackliga organisationen. Men även här får kvinnor sämre avkastning än män. Om en kvinna och en man -- exakt lika gamla -- betalar exakt lika mycket till en pensionsförsäkring kommer mannen att efter uppnådd pensionsålder få ut mer per månad än kvinnan. Enligt försäkringsbolagen beror detta på att svenska kvinnor i genomsnitt lever 6 år längre än männen, och att männen, för att få ut samma summa pengar, därför måste få mer per månad. Dessa regler, som betraktas som könsdiskriminerande i t.ex. USA, tillämpas av alla svenska försäkringsbolag.
Ålder är en av många faktorer som spelar in då man ska bedöma hur länge olika personer lever och kan ta ut sin pension. Olika yrkesgrupper lever olika länge. Rökare och alkoholister lever kortare tid. Det finns alltså många andra, mycket starkare faktorer att peka på, än att kvinnor lever längre än män. Man kan självklart också ifrågasätta det bestående i skillnaden i medellivslängd mellan kvinnor och män. Vår tids medelålders kvinnor är den första generation som dubbelarbetar i full utsträckning.
1990 beslutades att en del av ITP, den s k ITPK, som utgör ungefär 2 % av lönen, skulle få göras om till egenpension. Försäkringsinspektionen beslöt då, efter kontakt med JämO att ITPK skulle göras jämställd, dvs icke könsdiskriminerande. Detta system råder icke för andra avtalsområden eller för privata pensionsförsäkringar. Men eftersom frågan om könsdiskriminerande pensionsförsäkringar inte kräver någon lagändring har den hamnat mellan två stolar och lämnats utanför pensionsutredningen och översynen av försäkringsrörelselagen.
I USA stämde amerikanska kvinnor försäkringsbolagen för könsdiskriminering. Någon sådan möjlighet finns inte i Sverige, då förbud mot diskriminering på grund av kön ej är inskriven i grundlagen. Däremot har Sverige 1980, som en av de första nationerna ratificerat FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (Regeringens prop. 1979/80:147 om godkännande av FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor, 27/3 1980 Thorbjörn Fälldin och Karin Andersson). I och med undertecknandet förband sig Sverige att vidta lämpliga lagstiftnings- och andra åtgärder som förbjuder diskriminering av kvinnor, och vid behov innefattande påföljder. Sverige förband sig att vidta lämpliga åtgärder för att avskaffa diskriminering från enskilda personers, organisationers eller företags sida. Att försäkringsbolagen använder sig av skilda utbetalningstabeller för kvinnor och män är ett brott mot denna FN-konvention.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag som leder till att könsdiskrimineringen vid utbetalning av pensionsförsäkring avskaffas.
Stockholm den 24 januari 1992 Gudrun Schyman (v) Karl-Erik Persson (v) Berith Eriksson (v)