Det svenska skogsbruket har under en relativt kort tid genomgått en omfattande mekanisering som bl a fått till följd att sysselsättningen i Norrlands inland kraftigt minskat.
Den numera etablerade tanken i strävandena att utveckla inlandet är att satsa på dess naturliga förutsättningar.
Som en konsekvens av detta synsätt framstår skogen, med alla dess möjligheter, som den mest sannolika basen för att få till stånd en framgångsrik utveckling av inlandet.
Skogsbruket har hittills dominerats av kvantitetstänkande och mindre av kvalitet och vidareförädling.
Det svenska virkesförrådet har under lång tid varit ökande, och skogsnäringens egna prognoser visar på att virkesförrådet kommer att fortsätta att öka.
Det finns således utrymme för att bättre tillvarata de utvecklingsmöjligheter som finns i skogen genom att satsa på kvalitet och vidareförädling.
Försök har gjorts att stimulera fram en utveckling mot ökad vidareförädling men utan några större framgångar.
För att det skall lyckas att få ett genombrott krävs att staten tar initiativ till att starta projekt i någon del av inlandet som kan bli banbrytande för en fortsatt utveckling inom träförädlingen.
Utvecklingsarbetet bör inriktas på att stimulera fram nyetableringar inom träförädlingsområdet. Det kan ske genom samverkansprojekt mellan olika intressenter inom skogsbruk, sågverk och befintlig träförädlingsindustri.
Kvalitetsvirke och vidareförädling utgör en slumrande potential som om den tas till vara fullt ut kommer att betyda mycket för inlandets utveckling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser för att öka vidareförädlingen i skogsbruket.
Stockholm den 23 januari 1992 Sven Lundberg (s) Bo Forslund (s) Britta Sundin (s) Bo Holmberg (s) Hans Stenberg (s) Elvy Söderström (s)