SISY bildades 1980 av skogsindustrin och utvecklingsfonden i Västernorrlands län. Syftet med SISY:s verksamhet var att medverka i kompetensutvecklingen i länet inom relevanta områden. Redan från starten fick projekten inom stiftelsen en inriktning mot tillämpad industriell forskning och utveckling. Resurser i form av personal och utrustning för genomförandet av projekten, är anställda i industrin och/eller rekryteras till Högskolan i Sundsvall/Härnösand. Ofta utgör projekten en lokal forskningsmiljö för forskarstuderande, som på normalt sätt är inskrivna vid vetenskaplig institution (''Sundsvallsmodellen''). SISY organiserar f n projektverksamheten inom de fyra programområdena Systemteknik, Informatik, Process- och miljöteknik samt Materialteknik. Programområdena har anknytning till motsvarande kompetensområden i högskolan. Under verksamhetsåret 1990/91 var ett drygt fyrtiotal personer, varav ca hälften är anställda i högskolan, engagerade på heleller deltid i projekt i stiftelsen. Den totala omslutningen uppgick till 14,5 miljoner varav ca 6 miljoner motsvarar industrins resursinsatser och resterande del utgörs av anslag och uppdragsintäkter.
Erfarenheterna av stiftelsens drygt tioåriga verksamhet är goda. Verksamheten har haft följande effekter:
1. Projekten har i jämförelse med traditionell FoU en lägre kostnadsnivå. Förklaringen är att befintlig forskningsutrustning och personal kan samutnyttjas mellan industri och högskola.
2. Högskolan i Sundsvall/Härnösand har utvecklats både kvantitativt och kvalitativt.
3. Relationerna mellan industrin och högskolan har utvecklats.
4. Verksamheten har bidragit till att flera fortsätter en forskarutbildning, vilket stärker den nationella forskningen.
Verksamheten har således bidragit till såväl industrins som högskolans utveckling till ett jämförelsevis lågt pris. Modellen för den tillämpade/industriella forskningen utgör ett bra praktiskt exempel på nätverksforskning med såväl anknytningar till övrig forskning i landet som anknytningar till den regionala industrimiljön företrädesvis skogsindustrins forskning.
Vi tror att den forskningsmodell som utvecklats inom ramen för Högskola -- SISY -- Industri kan vara en förebild för framtida satsningar i andra regioner i landet.
Sammanfattningsvis medverkar projektverksamheten i SISY till att utveckla både skogsindustrin och högskolan inom kompetensområden som är av största betydelse för Sveriges framtida konkurrensförmåga på världsmarknaden. Staten bör därför ta ett mera långsiktigt ekonomiskt ansvar för den del av verksamheten som utvecklar forskningen inom högskolan.
Enligt den överenskommelse som gjordes med dåvarande STU i samband med övertagandet av PGI:s verksamhet skulle staten (via STU) ta samma ansvar för ett nytt forskningsprogram av samma storleksordning som det tidigare ramprogrammet inom PGI, vilket motsvarade ca 1,8 miljoner/år. För vår del har vi uppfyllt vårt ansvarstagande genom att föreslå ett nytt forskningsprogram inom fibermaterialområdet, men p.g.a. organisationsförändringar (NUTEK) etc, har staten ännu ej tagit sitt fulla ansvar. Tillfälliga medel för forskning motsvarande 925 kkr inom detta område har våren 1991 tilldelats från STU. En ansökan om kompletterande projektfinansiering motsvarande 700 kkr har insänts till STU 1991-02-21.
Med hänvisning till ovanstående föreslår vi att medel anvisas för forskning enligt SISY-modellen. Med nuvarande omfattning av tillämpad/industriell forskning uppgår medelsbehovet långsiktigt till ca 3 miljoner/år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny form för tillämpad industriell forskning i samverkan mellan industrin i Västernorrlands län och högskolan i Sundsvall/Härnösand enligt modellen i SISY,
2. att riksdagen beslutar att medel anvisas, inom ramen för den forskningspolitiska propositionen, för en treårig försöksperiod till NUTEK eller högskolan Sundsvall/Härnösand.
Stockholm den 21 januari 1992 Jan Erik Ågren (kds)