Gruvnäringen har alltid varit av stor betydelse för Sverige. Det är en näring som har funnits i sjuhundra år och som fortfarande har stor betydelse för landet. Historiskt användes mineraltillgångarna för att finansiera krig ute i Europa. De mest kända är silvergruvorna i Sala och Nasafjäll. Den i Nasafjäll lät drottning Kristina öppna för att finansiera 30-åriga kriget. I dag behövs inte gruvnäringen för att finansiera krig, men har ändå en mycket stor betydelse för landet.
Gruvnäringen är ur regional synpunkt ovärderlig. Malmtillgångarna ligger i regel i den del av landet som räknas som glesbygd. Genom sina sidoeffekter skapar gruvnäringen stabilitet inte minst i Norrlands inland. Utan den skulle inlandet ha svårt att överleva. En fördel är, att den är stabil och långsiktig. Gruvan går inte att flytta. Brytningen sker där malmen finns. Men ändå har gruvnäringen stor betydelse för Norrlands kustland. Luleå kan nämnas när det gäller järnmalm och Skellefteå med smältverket på Rönnskär för sulfidmalm. Vi vet att allt som utvinns ur gruvorna är utsatt för konkurrens från den övriga världen. Priserna bestämmer i regel Londonbörsen LME. Detta innebär att spelreglerna måste vara någorlunda lika. Det kan gälla energipriser, men det gäller också prospektering. Vi vet att Sverige ligger väl till ur geologisk synpunkt. Det är helt jämförbart med Spanien och Portugal. Ja, en del anser att våra förutsättningar är ännu bättre.
Staten bör ha ett inflytande över och medverka aktivt i en näring som har så stor betydelse för landet. När man talar om prospektering går tankarna till järnmalm och sulfidmalm. Men man får inte glömma bort industrimineraler där NSG under senare år haft stor framgång i sin prospektering. I sitt slutbetänkande pekade MIR-kommittén på att stora insatser kunde göras på det området. I stort sett skulle Sverige kunna bli självförsörjande på många industrimineral. Pappersindustrin importerar stora mängder av fyllmedel. Det kan gälla olika talkmaterial. Stora förbrukare av industrimineraler är också gummi- och stålindustrin. När det gäller prospektering inom detta område är det bara staten som kan ha det samlade ansvaret. Sverige är också ett intressant land för utländsk prospekteringsverksamhet. Även här har NSG med stor framgång agerat och skaffat samarbetspartners som tillfört NSGs prospektering ca 12 milj.kr./år och ett stort utländskt kunnande. Staten måste då vara det bästa alternativet som samarbetspartner. MIR- kommittén pekade på att det behövdes större resurser för att öka framförhållningen. Den antog att 250--300 milj.kr. var en summa som skulle rätta till missförhållandena.
Regeringens förslag att avveckla nämnden för statens gruvegendomar (NSG) verkar ogenomtänkt särskilt som man inte talar om vad som skall komma i stället. Staten måste ta sitt ansvar i denna betydelsefulla fråga med hänsyn både till gruvnäringen och regionalpolitiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens huvudansvar för och medverkan i prospekteringen i Sverige.
Stockholm den 23 januari 1992 Rinaldo Karlsson (s) Georg Andersson (s) Carin Lundberg (s) Lena Boström (s)