Behovet av förnyelse och omstrukturering av näringslivet är omfattande. Regeringens offensiva politik för att understödja en snabb utveckling inom småföretagsamheten och nyföretagandet är en viktig del i den samlade politiken för att åter göra Sverige till en tillväxt- och företagarnation.
Utöver sänkta skatter, avregleringar samt nya och effektivare former för riskkapitalförsörjning för de mindre och nystartade företagen, krävs också effektiva samt marknadsanpassade utvecklings- och konsultföretag.
En viktig del av det växande förnyelse- och förändringsbehovet avseende de mindre och medelstora företagen uppkommer på grund av Sveriges integration i det europeiska samarbetet. Villkor och konkurrensförhållanden kommer att förändras kraftigt vilket ställer nya krav på företagens förmåga att effektivisera och utveckla sina verksamheter. En sådan utveckling underlättas och snabbas på om förekomsten av kompetenta konsult- och utvecklingsföretag med inriktning på nyföretagande och små och medelstora företag är tillfredsställande.
Dessa förhållanden ger tillfälle för regeringen att i det samlade arbetet att förändra statens organisation och aktiviteter med syfte att understödja utvecklingen inom småföretagssektorn också förnya och förändra den traditionella organisationen av utvecklingsfonderna så att denna på ett bättre, och mer marknadsanpassat sätt, kan vara en del i en nödvändig resurs för regional småföretagsutveckling.
Framtidens utvecklingsfonder
Det finns säkert många alternativa organisationsformer för utvecklingsfonderna, men enligt min mening bör följande riktlinjer gälla vid en framtida förändring av dessa.
I ett första steg bör de regionala utvecklingsfonderna, som i dag arbetar i stiftelseform, ombildas till aktiebolag med staten som ägare i inledningsskedet. Staten bör ställa marknadsmässiga avkastningskrav på verksamheten.
Statens anslag till driften av fonderna bör begränsas till att omfatta en kärnorganisation bestående av medel för 3-- 5 tjänster med kringkostnader. Organisationens storlek i övrigt får avgöras av de intäkter som de nya aktiebolagen kan skapa i sin reguljära uppdragsverksamhet. Tidsperioden för dessa anslag bör begränsas till en femårsperiod, varefter de nya företagen skall vara självfinansierande.
Uppdragsverksamheten i de nya bolagen bör inriktas på att i konkurrens: genomföra projekt riktat mot den regionala företagsamheten på uppdrag av till exempel NUTEK eller andra statliga myndigheter vars verksamhet är inriktad på utveckling av mindre och medelstora företag, genomföra uppdrag från länsstyrelserna inom ramen för dessas verksamhet inom småföretagsutvecklingsområdet, utföra uppdrag åt kommunerna inom området företagsutveckling, utföra reguljär konsultverksamhet riktad mot den regionala marknaden.
Aktierna i de skapade regionala konsultbolagen bör efter genomförda förändringar utbjudas till försäljning. Tänkbara köpare kan vara privata intressen, länsstyrelser, kommuner, organisationer etc. För den femårsperiod som staten ger anslag till konsultbolagens kärnorganisationer bör dock utförsäljningen begränsas till 75 procent av aktiekapital och röstvärde.
Riskkapitalförsörjning
De förändrade utvecklingsfonderna bör genom egna initiativ också kunna spela en roll som regionala riskkapitalförsörjare. Som framgått av tidigare regeringsförslag kommer nya former för riskkapitalanskaffning att öppnas. Förslag om nya former för till exempel etableringslån väntas komma under våren, och i debatten har också nämnts att möjligheter för enskilda personer att på skattemässigt fördelaktiga villkor tillskjuta riskkapital kan komma att skapas. Dessa förändrade förhållanden öppnar möjligheter för till exempel de förändrade utvecklingsfonderna att organisera regionala riskkapitalmarknader vilka kan spela en viktig roll för de mindre företagens kapitalförsörjning.
Med hänsvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för förändringar av utvecklingsfondernas nuvarande organisation, finansiering och huvudmannaskap.
Stockholm den 21 januari 1992 Bengt Wittbom (m)