Företagsformen franchising diskuteras livligt i dag. Det är ingen tillfällighet. Allt fler verksamheter -- framför allt inom tjänstesektorn -- ''franchiseras'', dvs. utarrenderas till enskilda personer som vanligtvis driver ett filialföretag till ''franchisegivaren''. MacDonalds, Polarn och Pyret och Seven-Eleven är några exempel. De avtal som träffas mellan franchisegivaren och franchisetagaren är oftast ensidigt utformade till franchisetagarens nackdel.
En allvarlig olägenhet med denna företagsform är att den inte är lagreglerad. En statlig utredning lade redan 1987 fram ett förslag till lagstiftning om franchising. Förslaget bearbetas alltjämt inom justitiedepartementet. Men nu är det dags att åstadkomma ett skydd för dessa ofta mycket utsatta småföretagare.
Till en början bör franchisetagare tillförsäkras rätt till viss uppsägningstid och ''saklig grund'' vid uppsägning. Ett visst ''indirekt besittningsskydd'' liknande de regler som gäller för lokalhyresgäster bör även finnas.
Franchisetagare måste i förenings- och förhandlingsrättshänseende jämställas med s.k. jämställda uppdragstagare. Här kan man jämföra med petroleumhandlarnas situation där man löst detta problem. En förenings- och förhandlingsrätt skulle medföra ett radikalt minskat behov av detaljlagstiftning.
I ett franchiseförhållande finns två parter: franchisegivaren och franchisetagaren. Teoretiskt föreligger ett avtal mellan två jämställda parter, men i praktiken är franchisegivaren ett stort multinationellt företag medan franchisetagaren oftast är en f.d. affärsanställd, restauranganställd eller liknande.
I Kanada, USA och Frankrike finns redan lagstiftning som skyddar franchisetagaren. Enligt denna lagstiftning är franchisegivaren skyldig att informera om sitt företags ekonomiska ställning samt visa att han kan uppfylla de förpliktelser som han åtar sig gentemot franchisetagaren. Ett allvarligt problem i Sverige är att franchisegivaren ofta inte kan uppfylla sina kontraktsenliga förpliktelser mot franchisetagarna som därmed förlorar det kapital -- ofta 200 000--300 000 kr. -- som de satsat i rörelsen.
Vi anser att det är nödvändigt att komma fram till en definition av ''franchising''. En definition som har bakgrund i affärsjuridik är följande:
Med franchising avses ett affärsförhållande grundat på skriftligt avtal, enligt vilket ena parten, franchisegivare, ger andra parten, franchisetagare, rätt att, för egen räkning, inom visst geografiskt område bruka franchisegivarens särskilda affärsidé, affärsmetoder och näringskännetecken, mot att franchisetagaren förbinder sig att tillämpa av franchisegivaren uppställda villkor för profilering.
Med franchisetagare enligt denna lag förstås även delägare i franchisetagare, vilken/vilka i något avseende är personligen förpliktade att tillämpa avtalet.
Inom EG har det utarbetats ett flertal direktiv där det hänvisas till franchiseförhållanden. Detta innebär att vi inte kan undgå att även i lag reglera denna företeelse. Även inom Europarådet pågår ett arbete som syftar till att lagreglera franchisering. En lag skulle vara ett viktigt skydd för denna ofta svårt utnyttjade grupp av småföretagare. Något ytterligare utredningsarbete är heller inte nödvändigt. Det förslag som lades fram av en statlig utredning 1987 är en utmärkt grund för en lagstiftning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en lagstiftning om franchising.
Stockholm den 22 januari 1992 Kurt Ove Johansson (s) Lars-Erik Lövdén (s)