Sakrätten utgör en unik del av det svenska rättslivet. Traditionellt fästes stort avseende vid sakrättens olika element. Äganderättsövergången till lös sak knytes till besittningsövergång, som utgör det sakrättsliga inslaget i äganderättsförändringen.
I panträtten finns en mängd strikta regler som reglerar sakrättsinnehållet i svensk panträtt.
I takt med att svensk handel alltmer integreras med internationell handel ställs svenska civilrättsliga regler mot andra länders civilrättsliga syn. Ofta uppkommer då kollision mellan olika rättsliga systemregler där särskilt den svenska sakrätten ofta befinnes svåranpassad till internationellt allmänt accepterade regler rörande säkerhetsfrågor, äganderättsövergång, fara för gods med mera.
Under senare år har i Sverige utvecklats alltmer avancerade finansieringssystem för finansiering av rörelsers anskaffning av inventarier och maskiner och byggnader samt för likvidisering av företags bundna tillgångar. I många olika leasingformer, som avtalas i avancerade avtal, göres förändringar i äganderättsförhållandena där stundom den svenska sakrättens mycket strikta regler icke följs.
Inom den akademiska debatten förekommer numera regelmässigt ifrågasättande av den svenska sakrätten, särskilt i vad avser reglerna för äganderättens övergång till lös sak.
Med särskild hänvisning till svensk handels internationella integration och med införandet av moderna finansieringssystem bör regeringen analysera behovet av en reformering av svensk sakrätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att analysera behovet av en reformering av svensk sakrätt.
Stockholm den 21 januari 1992 Nic Grönvall (m)