Ett rättssamhälle kännetecknas bl.a. av ett rättsregelsystem som behandlar likvärdiga situationer på likvärdigt sätt. Så kan dock inte anses vara fallet beträffande hantering av främmande medel.
Vid bedrivande av s.k. factoring, d.v.s. uppdragsverksamhet avseende fakturahantering kombinerat med finansiering, krävs normalt registrering som finansbolag. För att driva uppdragsverksamhet avseende inkassotjänster fordras tillstånd av datainspektionen enligt inkassolagen. Influtna medel skall enligt samma lag hållas avskilda i den mån de inte redovisas omedelbart.
Däremot finns inga som helst regler -- förutom ev tillämpliga betämmelser i brottsbalken -- till skydd för uppdragsgivare när det gäller s.k. fakturaservice, d.v.s. uppdragsverksamhet enbart avseende administration av fakturor inklusive mottagande av betalning för redovisning till uppdragsgivaren, således utan något inslag av finansiering. Det kan anmärkas att även begränsade fakturatjänstuppdrag innefattar hantering av främmande medel i en omfattning som väl kan mäta sig med motsvarande verksamhet i ett större inkassoföretag.
Vid uppdragstagarens konkurs finns således inte någon separationsrätt för uppdragsgivarna, vilket torde leda till att influtna belopp i sin helhet går förlorade i den mån inte kvittning kan ske mot debiteringar för uppdragen.
Mot denna bakgrund bör den som driver sistnämnda form av uppdragsverksamhet i vart fall vara skyldig att hålla influtna medel avskilda från sina egna medel. Sådan skyldighet torde enbart kunna åläggas genom lagstiftning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fakturaservice.
Stockholm den 21 januari 1992 Bengt Harding Olson (fp) Britta Bjelle (fp)