Ungefär en miljon människor är anställda i svensk industri. 500 000 arbetar inom råvarumaterialindustrin, de övriga 500 000 arbetar inom förädlingsindustrin som till stor del är uppbyggd runt olika uppfinningar.
Nu är Sverige i behov av en massa nya riktiga arbetstillfällen, inte minst som vi står inför att minska den offentliga sektorn.
En åtgärd för att nå detta mål är att ge bättre villkor till dem som har idéer och uppfinningar. Idag när banker och andra kreditgivare är väldigt strikta i sina beviljanden av krediter kan det vara svårt för en enskild uppfinnare eller ett litet företag att ens få ihop till patentansökningspengarna.
Idag är det nämligen så att en uppfinnare mycket begränsat får tala om sin uppfinning innan han eller hon har en inlämnad patentansökan. Och får man inte tala om sin idé kan det vara svårt att få någon att gå in ekonomiskt i projektet.
I USA har man något som kallas 1-årsfrist, vilket i korthet innebär att man har 1 år på sig att hitta köpare eller sponsorer innan patentansökan måste lämnas in. Detta är genialt. Genom en enkel procedur inlämnas eller anskaffas bevis på vilken dag som räknas som uppfinningsdag. Finns det inget intresse för uppfinningen under året så behöver man inte kosta på patentansökan. Förhandlingar är igång för att Pariskonventionen skall ändras så att USA-förslaget bifalles gällande 1-årsfristen.
Patentlagstiftning tar tid att genomföra, och då det redan här och nu finns ett skriande behov av nya idéer som kan skapa nya arbetstillfällen, föreslår jag en patentansökningsfond. Denna fond är en engångsfond. När medlen är utbetalade så är kampanjen över. Denna patentansökningsfond upphör och resterande medel återförs så snart patentlagändringen i enlighet med förslaget är genomförd.
En patentansökan kostar från ett par tusen kronor upp till 25 000 kronor. Jag föreslår 1000 x 25 000 = 25 miljoner till fonden. Tusen nya patentansökningar har en väldig potential. Dessa medel yrkas tas ur arbetsmarknadsdepartementets budget.
Anslagna medel fördelas på samma sätt som allmänna rättshjälpen som efter kostnadsgodkännande betalas direkt till advokaten. I det här fallet skulle det istället vara det auktoriserade patentombudet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda en förändring i patentlagen som innebär att man får en ettårsfrist,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att skapa en patentansökningsfond.
Stockholm den 27 januari 1992 Richard Ulfvengren (nyd)