Den nya regeringen har tidigare aviserat en översyn av konsumentpolitiken. Det är dags att ompröva den struktur som i stort varit oförändrad sedan drygt femton år tillbaka. Under tiden har en rad lagar och regler vuxit fram på konsumentpolitikens område som tillsammans bildar en snårskog av bestämmelser.
Statens uppgift på den fria marknaden är att sätta upp de ramar och spelregler som behövs för att mötet mellan konsumenter och producenter liksom mellan näringsidkare skall ske på lika villkor. Det bör däremot inte handla om att detaljreglera marknaden på det sätt som skett hittills i Sverige och som enbart leder till en ineffektiv och hämmad marknad. Under årens lopp har den svenska staten påtagit sig ett allt större ansvar och uppgifter, i synnerhet på konsumentpolitikens område, som rätteligen hör hemma hos den enskilde.
Den utökade statliga myndighetsutövningen handlar i sin förlängning om bristande tilltro till den enskilde individens förmåga att ta ansvar för sig själv och andra. Därom vittnar till exempel förslaget till ny konsumentkreditlag, där majoriteten av Sveriges medborgare inte tilltros förmågan att sköta sin ekonomi.
I bakgrunden till förslaget om ny konsumentkreditlag refereras en undersökning gjord av Konsumentverket om attityden till skuldsättning. Där står att många klarar av att sköta sin skuldbörda, men samtidigt citeras följande som varande ett typiskt intervjusvar:
Plötsligt känner man sig rik. Det känns inte som om du skrivit på att du är skyldig 3 000 kronor. Det känns som om du har en plånbok med 3 000 kronor i. Handlar du för 2 500 känns det som att: ja men, jag har ju 500 kronor till. Vad ska jag handla för dem?
När en statlig utredning placerar konsumenterna på en sådan nivå, där förtroendet för konsumenten i fråga om att hantera pengar följaktligen är lågt, är förvisso inte lagförslaget förvånande. Desto mer förvånande är sättet att betrakta konsumenten. Om inställningen är att konsumenten är lättlurad, utan förmåga till kritisk granskning och till att hantera hushållets pengar, leder detta till en skev konsumentsyn, som i sin tur ställer krav på nya förslag på åtgärder, liknande konsumentkreditlagen, i syfte att ''skydda'' konsumenten från såväl förpliktelser som ansvar.
I statsrådsberedningens redogörelse för förslaget till ny konsumentkreditlag står att läsa att ''den enskildes betalningsansvar för sina skulder bibehålles''. Att sådant som enligt all rimlighet borde vara en självklarhet över huvud taget tas upp till diskussion är skrämmande.
Den förmyndarinställning som på flera håll gör sig gällande, i synnerhet på konsumentpolitikens område, är oförenlig med regeringens uttryckta önskemål om att minska den offentliga sektorns och kollektivets makt över den enskilde. I en marknadsekonomi finns inte det behov av statligt konsumentskydd som i en plan- eller så kallad blandekonomi. I stället finns utrymme för frivilliga och från staten fristående konsumentorganisationer. Sådana organisationer finns i stor utsträckning utomlands och är bildade på initiativ av konsumenterna, för konsumenterna. Där är det konsumenter som för sin egen talan, inte staten som via myndigheter för konsumentens talan.
Särskilt anmärkningsvärt i den svenska konsumentpolitiken har varit synen på reklam och marknadsföring. Den avspeglar sig kanske tydligast i marknadsföringslagstiftningen och i radiolagen samt senast i avtalet som slutits mellan staten och TV4. Samma grundinställning till reklam präglar Konsumentverkets skrifter (bland andra ''Mördande reklam'', ''Med kluven tunga'' och ''Konsument se upp'') där reklamen framställs som något farligt som konsumenterna ''utsätts'' för och som förleder dem att handla mot sin egen vilja och sitt eget bästa. De agitatoriska skrifterna bygger på den klyfta som i argumentationen grävts mellan företag och konsumenter. Följande citat, hämtat ur en av Konsumentverkets informationsbroschyrer, belyser deras inställning:
Att vara konsument är ofta svårt. Vi utsätts för farliga produkter, reklambluffar och oskäliga avtalsvillkor. Vi på Konsumentverket är till för att göra det lättare att vara konsument.
Reklamen framställs som överflödig propaganda, ämnad att vilseleda konsumenten, och som bekostas av konsumenten i form av högre priser. Uppfattningen bygger enbart på okunskap om den fria marknadens mekanismer eller är en kvarleva från ett planekonomiskt tänkande. I en planekonomi fyller reklamen ingen funktion, det är helt riktigt, av den enkla anledningen att konkurrensen och den fria prisbildningen är satta ur spel. Produktionen svarar där inte mot konsumenternas efterfrågan, varför kommunikationen med konsumenterna naturligtvis blir helt överflödig.
Det är just här som den kanske mest påtagliga skiljelinjen går mellan marknads- och planekonomi. Konsumentens ställning på marknaden är beroende av en fungerande konkurrens. Den fria konkurrensens betydelse för prisbildning och kvalitet på varor och tjänster förutsätter att kommunikationen mellan företag och till konsumenter fungerar. Utan lättillgänglig information får utbud och efterfrågan svårt att mötas. Av motsvarande skäl har EG- kommissionen och EG-domstolen funnit att reklamförbud kan utgöra hinder mot etableringsfriheten och därigenom ha med importrestriktioner och andra kvantitativa begränsningar i handeln mellan medlemsstaterna jämförbara effekter.
De restriktioner i reklamen som i dag återfinns i radiolagen och i marknadsföringslagstiftningen bör ses över och anpassas efter internationella regler och direktiv, i synnerhet ur ett europeiskt perspektiv. Många av de begränsningar som gäller i Sverige går betydligt längre än i andra länder. Det handlar till exempel om möjligheten att totalförbjuda reklam i etermedier och om förbudet mot reklam till barn i markbunden television. De regler som gäller i övriga Europa baseras på många års erfarenhet av reklam och utöver lagstiftningen tillämpas i stor utsträckning utomrättsliga regler och överenskommelser. Självregleringen har fördelen framför rättsliga regler av att vara mer flexibel och lättare att anpassa till den starkt föränderliga miljö vi lever i.
Den som vill förbjuda reklam måste inse att konkurrensen då förhindras, varpå pressen på företagen om lägre priser och högre kvalitet samt service försvinner. Konsumenten är den som i förlängningen blir lidande. En statisk lagstiftning är därför långt ifrån det bästa konsumentskyddet. Vad vi behöver i Sverige är inte en statlig konsumentpolitik som detaljreglerar marknaden och bygger på en förmyndarinställning till konsumenten. Vad vi i stället behöver är en ny konsumentpolitik, grundad på tilltro till den enskildes förmåga till kritiskt tänkande och ansvar för sig själv och andra.
Det är därför angeläget att regeringen tillkännager sin avsikt att främja marknadsekonomin i Sverige, där en fungerande pris- och prestationskonkurrens utgör konsumentskyddets viktigaste garant.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av konsumentpolitiken.
Stockholm den 27 januari 1992 Stig Rindborg (m)