Livsmedelsdebatten i vårt land kännetecknas numera av kvalitetsfrågor mera än kvantitetsfrågor. Jämfört med stora delar av världen är vi i Sverige så privilegierade att riklig tillgång på mat anses som en självklarhet. Debatten har i stället kommit att handla om livsmedlens kvalitet, hur de har framställts och vilka tillsatser som använts vid beredningen, men också om kostsammansättningens betydelse för hälsa och välbefinnande.
Målet för svensk livsmedelspolitik är att konsumenterna skall kunna köpa livsmedel av god kvalitet till rimliga priser. För att underlätta för konsumenterna i valet mellan olika produkter har bl.a. lagstiftats om innehållsdeklaration vad gäller ingredienser och tillsatser och om s.k. jämförpriser. Därtill finns flera rekommendationer och överenskommelser med livsmedelsbranschen bl.a. om märkning av fett- och sockerinnehåll samt om att ange ursprungsland för frukt och grönsaker.
I enlighet med propositionen om livsmedelskontroll beslöt riksdagen våren 1989 att märkning med ursprungsland skall ske på alla färdigförpackade livsmedel fr.o.m. 1 januari 1992.
Allt detta är mycket bra men med enkla medel skulle det kunna göras ännu bättre. Gatt- och EG-anpassning gör att vi kan förvänta oss mer importerade livsmedelsprodukter i affärerna. Detta är för konsumenterna i huvudsak positivt eftersom det troligen kommer att ge billigare livsmedel. Det är emellertid viktigt att kunden alltid får information om varifrån ett livsmedel kommer. För många människor är det viktigt att gynna de lokala odlarna eller att köpa svenskt. Det gäller naturligtvis även de livsmedel som inte är färdigförpackade.
För lösförsäljning av frukt och grönsaker finns en överenskommelse med branschen om att produktionslandet skall anges. Det vore bra om även andra livsmedel som säljs över disk omfattades av kravet om ursprungsmärkning. Det står ju oftast en lapp med priset på instucket i köttstycket i charkdisken. På den skulle det väl också kunna anges om fläskkotletten kommer från en svensk eller polsk gris. Att kunden -- om han/hon kommer på det -- kan fråga en expedit räcker inte. Det är enligt vår mening rimligt att även köttet, osten och andra livsmedel som numera allt oftare säljs över disk märks med ursprungsland.
Dessa ändringar i livsmedelslagen kommer att ge svenska konsumenter en bättre varuinformation i en alltmer internationaliserad livsmedelshandel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att tillägg görs i livsmedelslagen så att också livsmedel som säljs ''över disk'' omfattas av kravet på märkning med ursprungsland.
Stockholm den 24 januari 1992 Viola Furubjelke (s) Maj-Inger Klingvall (s)