Många av våra företag använder i sin dagliga verksamhet kemikalier i olika processer och behandlingar. Många av dessa kemikalier är starkt frätande, giftiga och miljöfarliga.
I normal drift svarar företaget för att det i driften blir så få miljöstörningar som möjligt och att kemikalierna tas om hand på rätt sätt. Tillsynsmyndigheterna har dessutom ansvaret att kontrollera att företag som hanterar farliga kemikalier följer de regler och föreskrifter som utfärdats för företagets miljöfarliga verksamhet.
Systemet för handhavande av farliga kemikalier och kontrollen av detta fungerar i huvudsak bra. Men om ett företag upphör med sin verksamhet är det betydligt svårare att utkräva något ansvar.
Om ett företag som handskats med miljöfarliga kemikalier upphör med sin verksamhet genom konkurs eller av andra skäl är risken stor att ingen tar ansvar för de efterlämnade kemikalierna och farliga restprodukter från tillverkningen.
Ett exempel på detta är när ett metallföretag i stockholmsområdet gick i konkurs för ett par år sedan. Ett år efter konkursen var industriområdet fortfarande inte iordningställt och ingen kände heller ansvar för att forsla bort giftiga kemikalier och kärl.
I denna typ av fall blir det i slutändan skattebetalarna via stat och kommun som får betala för saneringen. I stället för att belasta skattebetalarna borde ansvaret åvila industrin att betala för sanering efter företag som använt sig av miljöfarliga kemikalier.
Ett system med garantiavgifter för företag som handskas med miljöfarliga kemikalier bör därför utredas. Avgiften, som bör betalas av samtliga företag med denna typ av verksamhet, bör samlas i en fond. Fonden bör sedan kunna användas för att betala för nödvändiga saneringsåtgärder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om garantiavgifter för företag som använder sig av miljöfarliga kemikalier i sin verksamhet.
Stockholm den 27 januari 1992 Kent Carlsson (s) Ulrica Messing (s)