Vid förordnande av god man skall den enskildes rättssäkerhet tillvaratas enligt Föräldrabalken 11:4: ''Förordnande får inte meddelas utan samtycke av den för vilken god man skall utses...''. Synnerliga skäl måste föreligga för att denna huvudregel skall sättas ur spel genom undantagsregeln, som tillägger: ''... om inte den enskildes tillstånd hindrar att hans eller hennes mening inhämtas.''
Det torde vara vanligt, att överförmyndare hänvisar till läkarintyg för att kunna tillämpa undantagsregeln.
Jag anser, att det finns risk för att den enskildes rätt inte tillräckligt tages till vara då förordnande av god man sker utan samtycke av den för vilken god man utses. Om vederbörande säger nej, hänvisar överförmyndaren helt enkelt till läkarintyg och ärendet kan fullföljas oberoende av vad ärendets huvudperson hävdar.
Jag föreslår därför att överförmyndare åläggs tillse att den utan vars samtycke överförmyndaren ämnar förordna god man bereds möjlighet att själv utse och konsultera juridiskt biträde och få ärendet prövat inför domstol. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att överförmyndare åläggs tillse att den utan vars samtycke överförmyndaren ämnar förordna god man bereds möjlighet att själv utse och konsultera juridiskt biträde och få ärendet prövat inför domstol.
Stockholm den 27 januari 1992 Carl-Johan Wilson (fp)