Två internationella konventioner behandlar frågor om olovligt bortförande av barn i internationella förhållanden, dels 1980 års Europarådskonvention om erkännande och verkställighet av avgöranden rörande vårdnad om barn, dels 1980 års Haagkonvention om de civila aspekterna på internationella bortföranden av barn.
Sverige har anslutit sig till båda konventionerna. De har införlivats i svensk rätt genom lagen 1989:14 om erkännande och verkställighet av utländska vårdnadsavgöranden m.m. och om överflyttning av barn (prop. 1988/89:8).
Under senare år har barn olovligt förts utomlands av den ena föräldern, som regel fadern. Det har sedan visat sig omöjligt för den förälder som av domstol tilldömts vårdnaden här i Sverige att återfå barnet om det förts till ett land som inte undertecknat de internationella konventionerna. I muslimska länder har t.ex. beslut som fattats av svensk domstol med stöd av svensk lag inte någon rättslig betydelse. UD kan visserligen hjälpa med att ordna med advokathjälp i landet ifråga men utgången av sådana processer är oviss.
Ibland hålls barnen också gömda i landet ifråga och det har varit hart när omöjligt för vårdnadshavaren att komma i kontakt med barnen och göra det möjligt för dem att återvända till Sverige.
Detta är ett egenmäktigt förfarande som främst går ut över barnen men också vårdnadshavaren. Sverige bör arbeta för en samordning av den internationella familjerätten så att dessa situationer i framtiden kan undvikas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot kidnappning av barn.
Stockholm den 24 januari 1992 Barbro Westerholm (fp)