År 1973 uttalade riksdagen att ett samboende mellan två parter av samma kön är en från samhällets synvinkel fullt acceptabel samlevnadsform. År 1987 genomfördes en lagstiftning som i flera avseenden förbättrade de homosexuellas situation, och under 1980-talet har också en väsentlig attitydförändring skett i samhället gentemot homosexuella. Men strävan att uppnå en ökad likställighet mellan homosexuella och heterosexuella får inte avstanna.
Att ingå äktenskap innebär en rad rättigheter och skyldigheter vilka ogifta samboende annars måste avtala om -- t ex arvsrätt -- eller inte alls kan omfattas av -- t ex efterlevandeskydd enligt övergångsreglerna i lagen om allmän försäkring.
Den lösning som nu är aktuell för frågan om homosexuellas rätt att ingå äktenskap är det s k registrerade partnerskapet.
I Danmark infördes en lag om partnerskap i oktober 1989. Vänsterpartiet anser att lag om partnerskap för homosexuella snarast ska införas i svensk lag.
Diskriminerande lagstiftning
I tidigare riksdagsbehandlingar har betonats hur viktigt det är att kvarvarande diskriminering av homosexuella undanröjs. Bl a har riksdagen fattat beslut om olaga diskriminering. Vad beträffar den lagsanktionerade diskrimineringen återstår flera frågor att lösa. Dessa framgår vid en jämförelse mellan reglerna för heterosexuella sambor och homosexuella sambor. Det finns risk för att denna diskriminering inte automatiskt kommer att upphöra även om eller när partnerskap för homosexuella införs.
De lagar och förordningar som i första hand bör ändras ärreglerna om tillfällig föräldrapenning och övergångsreglerna om efterlevandeskydd i lagen (1962:381) om allmän försäkringlagen (1988:786) om bostadsbidragriksförsäkringsverkets allmänna råd till familjebidragslagen (1991:1488) och till familjebidragsförordningen (1991:1492)förordningarna (1988:244--246) om grupplivförsäkringar för AMU-elever, doktorander och värnpliktiga.
Utredningen om homosexuellas situation i samhället (SOU 1984:63) föreslog förbud i regeringsformen mot diskriminerande lagstiftning mot homosexuella. Detta har tidigare avvisats med motiveringen att det inte skulle vara sannolikt att nya diskriminerande regler skulle införas. Det har dock, som framgår av ovan, visat sig att så blivit fallet. Därför behövs ett skydd mot diskriminerande lagstiftning i RF 2 kap 15 §.
Mänskliga rättigheter även för homosexuella
Vid en internationell jämförelse har Sverige kommit relativt långt i arbetet för homosexuellas rättigheter. I många andra länder förtrycks fortfarande homosexuella, trakasseras av polisen, avrättas, döms till fängelse eller mentalsjukhus. Sverige har tagit upp frågan inom ramen för den europeiska säkerhetskonferensen, men mer aktivt agerande krävs för att frågan på allvar ska beaktas i diskussioner om mänskliga rättigheter.
Vi anser att Sverige aktivt bör arbeta för att det i Europarådet antas ett protokoll till den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna avseende diskriminering av homosexuella.
En del förföljda homosexuella lyckas fly sitt land och vissa av dem söker sin tillflykt till Sverige. Dessa personer kan inte få asyl här på samma sätt som politiska flyktingar även om den förföljelse de utsatts för i sig skulle ge rätt till asyl för en politisk flykting.
Vänsterpartiet anser att det är orimligt att flyktingar med likartat skyddsbehov behandlas olika. Utlänningslagens flyktingdefinition bör ändras. Därtill bör Sverige verka för att Genèvekonventionens flyktingdefinition utvidgas till att gälla även homosexuella.
Information om homosexualitet
Många människor vet inget eller mycket lite om homosexualitet. Okunskap lämnar utrymme för fördomar och förutfattade åsikter. Vi anser att samhällets information om homosexualitet och stödet till homosexualitetsforskning måste öka.
Skolverket och Socialstyrelsen eller Folkhälsoinstitutet bör få i uppdrag att vidta konkreta åtgärder för att förbättra informationen och undervisningen om homosexualitet i skolan, inom hälso- och sjukvården och statsförvaltningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag om partnerskap för homosexuella enligt vad i motionen anförts om en sådan lag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om diskriminerande regler och lagstiftning som missgynnar homosexuella,1
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändringar i grundlagen enligt vad i motionen anförts om ett grundlagsskydd mot lagstiftning som diskriminerar homosexuella,2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges ansvar för att i internationella sammanhang aktivt verka för homosexuellas mänskliga rättigheter,3
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring i utlänningslagen i enlighet med vad i motionen anförts om en ny definition av begreppet flykting,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrad undervisning och information om homosexualitet.4
Stockholm den 22 januari 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v)
1 Yrkandena 2 och 5 hänvisade till SfU
2 Yrkande 3 hänvisat till KU
3 Yrkande 4 hänvisat till UU
4 Yrkande 6 hänvisat till SoU