Det finns i dag ett par hundratusen ensamstående fäder som har försörjningsplikt för sina barn och/eller sina tidigare fruar. Eftersom försörjningsplikten kopplas till barnen kan det mycket väl hända att den tidigare frun som enligt definition i detta sammanhang också är vårdnadshavare för barnen får stora bidrag till barnen även om hon själv gifter om sig, själv har välavlönat arbete och lever på en hög standard.
För den ensamstående fadern kan försörjningsbördan bli ytterst betungande. Om han får högre lön försvinner hela tillskottet och går till vårdnadshavaren. Kvar står mannen med inkomster motsvarande existensminimum.
Detta ute i verkligheten välkända förhållande leder givetvis till dels att ensamstående fäder fastnar i en ganska hopplös försörjningsfälla,
dels att de i ökande grad skaffar sig inkomster på den svarta sektorn dvs. inkomster de har möjlighet att få behålla för egen konsumtion.
I rättvisans och jämställdhetens tecken har man enligt vår uppfattning helt enkelt glömt bort jämställdheten för de ensamstående fäderna!
Lagstiftningen måste därför ses över så att försörjningsbördan får en rättvisare fördelning och omfattning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i föräldrabalken och äktenskapsbalken att en rättvisare fördelning av försörjningsansvaret för gemensamma barn kan uppnås i enlighet med vad som i motionen anförts i denna fråga.
Stockholm den 27 januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Johan Brohult (nyd) Leif Bergdahl (nyd) Ulf Eriksson (nyd)