Enligt kristdemokratiskt synsätt skall samhället, i synnerhet staten, skydda familjen genom ekonomiska, sociala och juridiska åtgärder i syfte att befästa familjens enhet och stadga, så att den kan fylla sin unika funktion. Stabila och fungerande familjeenheter är en nödvändig förutsättning för ett gott samhälle.
Med den målsättningen är det viktigt att lagstiftningen får en sådan utformning att den innebär ett stöd för stabila familjerelationer. Här spelar lagstiftningen kring äktenskapet en grundläggande roll.
Den svenska utvecklingen på samlevnadsområdet har i långa stycken påverkats av bristen på infrastrukturellt stöd från samhället sida för stabila familjerelationer. Under 1960-talet och 1970-talet utvecklades kraftfulla kampanjer mot familjen--äktenskapet som samhällelig institution. Hos lagstiftaren anammades då den s k neutralitetsideologin på samlevnadsområdet. T ex kunde man i propositionen om ändringar i giftermålsbalken (1973:32) läsa följande åsikt hos föredraganden: ''Tanken är att samboende män och kvinnor som lever under samma sociala och ekonomiska förhållanden skall behandlas lika oberoende av om de har ingått äktenskap eller inte.'' Detta ger uttryck för en logisk kullerbytta. Att ingå ett frivilligt avtal skulle alltså likställas med att inte ingå ett sådant avtal!
Denna neutralitetsaspekt återfanns även i familjelagssakkunnigas betänkande (SOU 1981:85) där man till och med gick ännu längre i sitt synsätt och hävdade: ''Det finns inte heller något skäl, varför samboende mellan ogifta inte skulle kunna betraktas som en fullt respektabel samlevnadsform, som fyller en egen uppgift.'' Detta konstaterades i samma betänkande som klargjorde att den föreslagna lagstiftningen saknade normerande betydelse!
Propositionen om utvidgad lagstiftning om äktenskapsliknande samboende antogs av vårriksdagen 1987 liksom lagen om homosexuella sambor. Där fullföljs den tidigare neutralitetsinriktningen.
I dagens lagstiftning betraktas äktenskapet som ett uppsägbart avtal vilket som helst. De ideologiska och normerande motiven för familjestabiliteten är i praktiken utmönstrade från lagstiftningen.
Denna syn har medfört att många har valt ett samboende utan äktenskap; inte för att man alltid insett de juridiska konsekvenserna utan därför att den ''allmänna opinionen'' uppfattat att samlevnadsformen i princip är likvärdig med äktenskap i juridisk mening. Den s k neutralitetsideologin i synen på samlevnad har därmed skapat rättsosäkerhet.
Äktenskapslagstiftningen ses som en serie regler för att reglera en rad praktiska frågor mellan makar, t ex giftorätt och arvsrätt. Det är logiskt ohållbart att samhället -- staten -- uppställer en rad regler för äktenskap, som urallmänna skäl är motiverade, och sedan hävdar att det är likgiltigt om de enskilda väljer att ingå avtal som främjar dessa allmänna skäl.
Den svenska utvecklingen när det gäller den här typen av samlevnadsregler innebär, dels att man erbjuder par ett avtal benämnt äktenskap, dels att man skapat en generell lagstiftning för samboende, där det är samhället, inte parterna frivilligt, som fäller avgörande om samboende föreligger eller inte. Denna utvecklingslinje innebär på sikt att samboende och äktenskap jämställs alltmer i juridisk mening. Frågan är då varför samhället skall ha flera rättsfigurer för samlevnad mellan man och kvinna.
Idag har vi i Sverige flera kategorier av samlevnadsformer som delvis behandlas olika; gifta, sambor med barn och sambor utan barn samt dessutom för homosexuella sambor. Detta leder till svåröverskådlig lagstiftning som medför risk för socialt och ekonomiskt otillfredsställande konsekvenser. Systemet innebär en rättsosäkerhet för de enskilda paren. Tillämpningsproblematiken ökar dessutom för de rättsliga myndigheterna.
Principiellt sett borde det inte finnas behov av att uppställa mer än en avtalstyp genom lagstiftning. Genom uppställande av tämligen detaljerade regler för samboende utan äktenskap har samhället idag skapat ett ''andra klassens'' äktenskap, och ett ''tredje klassens'' för homosexuella sambor, samtidigt som par som genom sin samlevnad velat avstå från lagreglering påtvingats sådan av samhället.
Mycket bister kritik kan riktas mot sambolagstiftningarna. De bygger nämligen på en kollektivanslutningsprincip. Enda möjligheten att undvika sambolagstiftningens effekter är att ingå äktenskap eller genom ett särskilt skriftlig avtal avtala bort den. Det är dessutom ett mycket märkligt förhållande att i juridisk mening fastställes samboskap först när det upplöses av domstol!
Speciellt underlig är den juridiska ram som skapats i och med lagen om homosexuella sambor. Den byggde på ett svagt eller i det närmaste obefintligt underlag. I förarbetena till lagen heter det (prop 1986/87:124): ''Visserligen har utredningen inte lyckats utröna hur vanliga homosexuella samboförhållanden är -- -- --''. Trots denna brist på kunskap föreslog alltså regeringen den lag som nu gäller. Förutsättning för problemlösning är att problem föreligger. Genom lagen om homosexuella sambor försökte regering och riksdag ge en lösning på okända problem.
Sett i ett vidare perspektiv är ett regelsystem, äktenskapet, den bästa lösningen för att tillgodose flera viktiga mål. Den sakliga regleringen blir enhetlig. Systemet bli lättillämpat. Dessutom blir det lättare för den enskilde att bedöma sin egen juridiska situation. Äktenskapet bör alltså vara den normala rättsfiguren för fall av långvarig samlevnad mellan man och kvinna. I konsekvens med detta bör lagstiftaren vara restriktiv till lagstiftning om fri samlevnad. För rättsliga konflikter i det senare fallet kan en allmän skälighetsregel tillämpas.
Dessutom kan det vara rimligt att parter som vill välja en annan livsstil och med andra kombinationer får möjlighet att ingå frivilliga avtal av juridisk karaktär. Jag vill inte utesluta att det kan vara ett väsentligt intresse att ge juridisk handledning för sådana enskilda avtal, utan att det för den skull behöver ske en lagstiftning på området.
Det har gått snart fem år sedan sambolagarna för både heterosexuella och homosexuella tillskapades. Enligt min mening finns det anledning att nu göra en utvärdering av dessa lagars konsekvenser för att få fram en bild av om det är en relevant lagstiftning, som på ett tillfredsställande sätt löser de problem de avser att lösa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utvärdering av sambolagstiftningarna.
Stockholm den 21 januari 1992 Ingvar Svensson (kds)