I proposition 1990/91:8 Vårdnad och umgänge understryks vikten av respekt för barns vilja.
I FB 21:5 framhålls att verkställighet av beslut om umgänge inte får ske mot barnets vilja om det fyllt tolv år. Denna bestämmelse respekteras av domstolarna.
I lagen framhålls vidare: ''Detsamma gäller om barnet ännu inte har fyllt tolv år men har nått en sådan mognad att dess vilja bör beaktas på motsvarande sätt.''
I praktiken har domstolarna kommit att betrakta tolvårsgränsen som en absolut gräns, där man först när barnet fyllt tolv år tar hänsyn till barnet som en självständig individ.
För var och en av oss, som i mötet med barn i nio till tolv års ålder möter små men kloka individer, upplevs den absoluta tolvårstillämpningen som stötande och farlig.
Lagen tillämpas nästan undantagslöst så, att om ett barn vägrar följa med fadern (eller modern) vid ett av domstol beslutat umgängestillfälle så utdömer länsrätten vite om 3 000-5 000 kronor att betalas av modern (fadern), som anses till fullo ansvara för att barnet följer med den förälder, som har rätten på sin sida.
Detta trots att barnpsykologer i det enskilda fallet anser att barnet upplever det som ett svek om en förälder i det läget medverkar till att den andre går iväg med ett gråtande eller till och med gallskrikande barn.
Det är synnerligen angeläget att domstolarna i linje med intentionerna i ovanstående proposition tar reda på det enskilda barnets behov i det enskilda fallet.
Vi anser det nödvändigt att regeringen under hänvisning till de erfarenheter, som redovisats av tillämpningen av aktuella lagregler, gör en uppföljning av tillämpningen av den så kallade tolvårsregeln och om så är nödvändigt återkommer till riksdagen med förtydliganden till lagstiftningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av uppföljning av domstolarnas tillämpning av bestämmelserna angående hänsyn till barn under tolv år i umgängesmål.
Stockholm den 15 januari l992 Inger Lundberg (s) Maud Björnemalm (s)