I nuvarande ekonomiska läge tilldrar sig den oroväckande konkursfrekvensen och därmed även problemen med ekonomisk brottslighet stor uppmärksamhet. I blickfältet kommer naturligtvis också de rättsregler som härvid aktualiseras. Främst gäller det lagarna om ackord och konkurs och vad därmed har samband, t.ex. förmånsrättslagen och lönegarantilagen. Konkurslagen från 1987 är någorlunda i takt med tiden medan däremot ackordslagen, som är från 1970, sedan länge behövt reformeras i olika delar.
En översyn av ackordslagen är nu också äntligen på gång genom den s.k. insolvensutredningen (Ju 1988:02). Så långt är allt väl. Men reformarbetet som närmast gäller frågan om ett nytt rekonstruktionsförfarande för företag i ekonomisk kris är av stor omfattning. Av tilläggsdirektiv som i höstas lämnades utredningen (Dir. 1991:3) framgår att utredningsarbetet visserligen bör kunna vara slutfört hösten 1992. Om utredningen kan hålla den tiden är det naturligtvis bra. En ny lagstiftning kommer ändå för sent. Sålunda kan den efter gängse remissomgång, lagrådsföredragning och riksdagsbehandling inte träda i kraft förrän tidigast den 1 januari 1994.
I den här situationen finns anledning att överväga om inte insolvensutredningens viktiga reformarbete kan föregripas på någon enstaka punkt som ter sig särskilt angelägen. Vi vill peka på en svaghet i ackordslagen som gäller möjligheten att genom återvinning komma till rätta med rättshandlingar som ogillas i rättsordningen. Svagheten gäller sättet att bestämma fristdagen som är av central betydelse för återvinningsmöjligheterna, såväl om det inledda ackordsförfarandet leder till ackord som när det går till konkurs. Återvinningsfristen räknas i båda fallen bakåt från dagen för ansökan om förordnande av god man. Nu är det emellertid så att verkan av ett godmansförordnande förfaller inom två månader om ej ansökan om ackordsförhandling gjorts dessförinnan (8 § AckL). Denna tid är enligt allmän erfarenhet för kort. Det är därför vanligt att ett godmansförordnande förnyas vid tvåmånaderstidens utgång. Denna förnyelse kan i enstaka fall upprepas flera gånger. Men varje förnyelse innebär att fristdagen senareläggs. Härigenom reduceras väsentligt möjligheterna till en framgångsrik återvinningsprocess. I sin tur försvårar detta kampen mot den ekonomiska brottsligheten.
Den nu beskrivna olägenheten med fristdagen kan i konkursfallet motverkas genom att någon därtill berättigad begär gäldenären i konkurs. Sker det inom tre veckor från det att verkan av godmansförordnandet enligt ackordslagen förföll bibehålles möjligheten att få fristdagen förlagd till den tidiga tidpunkten, 4 kap 2 § konkurslagen. Har då ett nytt godmansförordnande meddelats skall normalt konkursansökningen vila i avbidan på utfallet av gode mannens arbete. Konkursansökningen är således av formell natur och syftar endast till att bibehålla möjligheten till en så tidig fristdag som möjligt. Som exempel på dylika formella konkursansökningar kan nämnas de som förekom i betalningsinställelserna i Nyckeln- och Barkmankoncernerna.
Det är inte alltid möjligt att tillämpa det nu beskrivna förfaringssättet. Främst är att märka att den i ackordslagen angivna tvåmånaderstiden som nämnts är alltför kort. Men därutöver kan det ibland saknas någon som är behörig och villig att göra konkursansökan. Den nuvarande ordningen innebär naturligtvis också risk för förbiseenden. Det förekommer av dessa skäl att fristdagen i konkurs blir senarelagd. Som exempel kan nämnas Constructa- koncernen.
Om gode mannens arbete leder till ackord är den nu beskrivna metoden med ''formell'' konkursansökan utan verkan.
I nuvarande lagstiftning återfinns bestämmelser om fristdag i det nyssnämnda stadgandet i 4 kap 2 § konkurslagen och i 16 § ackordslagen som hänvisar till konkurslagens föreskrifter. Det problem som vi beskrivit i det föregående hänger samman med att 4 kap 2 § konkurslagen knyter fristdagsbegreppet till tidpunkten då ett godmansförordnande förfaller. Som nämnts inträffar detta enligt 8 § ackordslagen efter två månader, om ej ansökan om förhandling om offentligt ackord gjorts. En sådan ansökan förutsätter i sin tur att gode mannens arbete kunnat avslutas.
Enklaste sättet att tillgodose önskemålet om ett förläggande av fristdagen till en så tidig tidpunkt som möjligt i såväl konkurs- som ackordsfallet är att bestämma tidpunkten då verkan av godmansförordnande förfaller på ett annat sätt. Vi föreslår att 8 § första stycket ackordslagen ges en ny lydelse i enlighet med motionens hemställan.
Ärendet är i sviterna av 80-talsekonomin brådskande, om man vill effektivisera återvinningsreglerna och kampen mot ekonomisk brottslighet. Efter utskottsbehandling och eventuellt hörande av lagrådet bör det kunna avgöras av riksdagen under innevarande vårsession. Den nya lagen bör alltså kunna träda i kraft den 1 juli 1992. Några särskilda föreskrifter om rättens handläggning av ärenden om utsträckt tid för godmansförordnandes verkan torde inte behövas. Ej heller torde några särskilda övergångsbestämmelser behövas. Innebörden härav är att den nya lagen blir tillämplig såväl på godmansförordnanden som meddelas efter den 1 juli 1992 som på sådana förordnanden vars verkan denna dag inte har förfallit.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att 8 § första stycket ackordslagen (1970:847) skall ha följande lydelse:
Verkan av godmansförordnande förfaller, om ej ansökan om offentligt ackord görs hos rätten inom två månader efter det att god man förordnats eller inom den längre tid som rätten kan på särskild ansökan ha bestämt. För sådan särskild ansökan, som skall göras innan förfalloverkan inträtt, gäller bestämmelserna i 2, 5 och 6 §§ i tillämpliga delar.
Denna lag träder i kraft den 1 juli 1992.
Stockholm den 27 januari 1992 Bengt Harding Olson (fp) Stig Rindborg (m)