Konkurserna ökar i Sverige. Med dagens stora antal konkurser skapas en grogrund för uppfattningen att det i många konkurser inte går rätt till. Leverantörerna blir nästan undantagslöst lottlösa i konkurser. Många känner stor misstro mot konkursförvaltarna.Kritik riktas mot att konkursförvaltare ofta realiserar konkursboets tillgångar utan att tillräckligt anstränga sig för att de oprioriterade fordringsägarna skall få utdelning.Kritik riktas också mot att konkursförvaltare ofta avvecklar på ett sätt som för leverantörerna ter sig som ett gynnande av tidigare ägares intressen. Alltför många verksamheter uppstår ur konkursbon med förutvarande ägare som ledare -- befriad från leverantörsskulder.Kritik riktas också mot att konkursförvaltare tar för lång tid på sig. Det kan dröja åratal innan konkursen avslutas.
På grund av begränsad tillgång på förvaltare går konkursförfarandet i dessa dagar alltför långsamt. Praxis skiftar visserligen mellan olika tingsrätter när konkursförvaltare förordnas, men konkursförvaltarnas verksamhetsområde har begränsats genom domstolarnas benägenhet att inte släppa in andra förvaltare än dem som vanligtvis arbetar inom domsagan även om vederbörande är aktiv förvaltare i granndomstolarna.
Det är viktigt att det inte förekommer godtycke vid tillsättning av konkursförvaltare och att rekrytering kan ske även ''utifrån'' så att den monopolsituation som nu föreligger försvinner. Hinder i ''etableringsrätten'' är av ondo vare sig det gäller läkare, tandläkare eller konkursförvaltare. Sättet att utse konkursförvaltare måste ändras, regionaltänkandet överges och ''konkursmonopolet'' avskaffas.
Monopolsituationen är till förfång för borgenärerna eftersom mindre erfarna förvaltare/handläggare på de ''ackrediterade'' byråerna nu alltmer kommer ifråga som konkurshandläggare. I flertalet fall sker numera, sedan den 100-procentiga konkursökningen under 1991 inträffade, konkursförvaltningen helt eller delvis genom mindre kvalificerade handläggare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en lagändring vad avser konkursförvaltarkretsen.
Stockholm den 22 januari 1992 Isa Halvarsson (fp)