Förundersökningar om ekonomisk brottslighet är ofta mycket vidlyftiga och komplicerade. Åklagarkåren har tidigare bl.a. via utbildningsinsatser upprätthållit en hög kompetens inom de ämnesområden -- framför allt företagsekonomi -- som krävs för att kunna leda förundersökningar om ekonomisk brottslighet. Sådana utbildningsinsatser är dock inte lika vanliga i dag, samtidigt som brottsligheten hela tiden blir mer och mer komplicerad.
Ekonomisk brottslighet uppdagas mycket ofta under utredning av konkursbon. Det är då konkursförvaltarens uppgift att uppmärksamma de rättsvårdande myndigheterna på den misstänkta brottsligheten. Konkursförvaltaren är utsedd av rätten, men eftersom hans arvode avräknas ur konkursboet som konkursfordran är det i praktiken borgenärerna i konkursen som betalar arvodet. Dessa har inte något intresse av att bekosta en utredning som går utöver vad som krävs för att fastställa utdelningen i konkursen. Konkursförvaltaren har därför inget mandat att göra sådana extra utredningsinsatser som annars skulle ankomma på polis och åklagare.
Den anmälan om brottsmisstanke som konkursförvaltaren gör torde ofta leda till att en förundersökning inleds. Då polis och åklagare övertar utredningen måste de börja helt från början, vilket innebär en tempoförlust och ett dubbelarbete -- de börjar då med sådana utredningar som konkursförvaltaren redan gjort. Detta är speciellt uttalat i stora och komplicerade konkurser.
Vi anser att det finns skäl att överväga en klarare och effektivare rollfördelning mellan åklagare och konkursförvaltare i ovan beskrivna situationer. Staten skulle kunna finansiera den ytterligare utredning som konkursförvaltaren finner nödvändig för att presentera ett bättre beslutsunderlag för de rättsvårdande myndigheterna.
I mål där staten är ensam fordringsägare förekommer detta redan; ett exempel är den s.k. La Reine-härvan, där konkursförvaltarens arvode bekostas av staten som enda fordringsägare, och där utredningen gått långt utöver vad som är nödvändigt för fastställande av statens fordran på utdelning i konkursen. Alla fordringsägare har emellertid inte denna möjlighet. Det innebär att staten -- och andra, stora ensamma fordringsägare -- gynnas.
En regel som ger möjlighet att särskilt förordna konkursförvaltaren för ytterligare utredning i alla slags konkurser bör övervägas. Vidare utredning får visa hur långt det är lämpligt att konkursförvaltaren fortsätter utredningen. Tänkbara mål för konkursförvaltarens utredning kan vara rekommendation eller beslut om huruvida förundersökning skall inledas eller så långt som till beslutsunderlag i åtalsfrågan. Åtalsbeslut bör dock givetvis alltid vara förbehållet en åklagare. Det måste vidare utredas vilken ställning konkursförvaltaren får avseende tjänstemannaansvar, handlingsoffentlighet och sekretess m.m.
Ett ytterligare skäl till en utredning är, att det ovan beskrivna förfarandet redan förekommer i viss utsträckning. Den belysning av tjänstemannaansvar, handlingsoffentlighet, sekretess m.m. som vi önskar är således redan nu nödvändig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det angelägna i att tillsätta en utredning som studerar möjligheterna till ett effektivare utnyttjande av konkursförvaltare vid förundersökning i brottmål samt av konkursförvaltares ställning, ansvar och skyldigheter vid sådana förfaranden.
Stockholm den 16 januari 1992 Britta Bjelle (fp) Lars Sundin (fp)