Inledning
Verksamheten i ekonomiska föreningar regleras i lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar samt -- i den utsträckning föreningarna är bostadsrättsföreningar -- i bostadsrättslagen (1991:614).
Nuvarande lagstiftning ger stiftarna av en ekonomisk förening mycket stor bestämmanderätt. Stiftarna är, av uppenbara skäl, de som utformar föreningens första stadgar. Men i praktiken har stiftarna också möjlighet att för all framtid reglera grunderna för föreningens verksamhet. I extremfallet ger lagstiftningen stöd till en ordning som innebär att medlemmarna i en ekonomisk förening inte har majoritet i sin egen styrelse och inte själva kan utforma sin förenings verksamhet.
Beslutanderätten i en ekonomisk förening
Medlemmarnas rätt att besluta i en ekonomisk förenings angelägenheter utövas vid föreningsstämman och den löpande förvaltningen handhas av en styrelse. Enligt 6 kap. 1 § föreningslagen skall styrelsen väljas av föreningsstämman, ''om det inte föreskrivs i stadgarna att en eller flera styrelseledamöter skall utses på annat sätt''.
I 9 kap. 12 § bostadsrättslagen preciseras att det för den typen av ekonomiska föreningar gäller att ''minst två eller, om styrelsen består av mindre än fem ledamöter, minst en väljs på föreningsstämma''.
Vid utformningen av stadgarna för en ekonomisk förening har stiftarna således möjlighet att tillförsäkra andra än föreningens egna medlemmar ett majoritetsinflytande i styrelsen. Det är också möjligt att införa bestämmelser som på olika sätt begränsar stämmans och styrelsens handlingsfrihet.
Stadgarna i en ekonomisk förening är tvingande och tillmäts stor betydelse, vilket bland annat kommer till uttryck i lagstiftningens krav på registrering av stadgarna hos länsstyrelsen. Avsteg från stadgebestämmelser om sättet att förrätta styrelseval etc är inte möjliga att göra med mindre än att stadgarna först ändras.
Inte ens ett enhälligt stämmobeslut med stöd från föreningens samtliga medlemmar räcker dock nödvändigtvis för att genomföra en sådan ändring. I 7 kap. 14 § föreningslagen anges nämligen att ''Har i stadgarna tagits in ytterligare villkor för ändring av stadgarna, gäller det villkoret''. En motsvarande bestämmelse återfinns i 9 kap. 24 § bostadsrättslagen.
Dessa lagregler innebär att en förenings stiftare inte bara initialt anger föreningens syfte, grunderna för styrelsens sammansättning och villkoren för föreningens förvaltning. Genom att i ursprungsstadgarna också tillfoga särskilda villkor för stadgeändring kan stiftarna i praktiken förhindra varje ändring som medlemmarna senare vill göra i stiftarnas regelsystem.
Sålunda förekommer det exempelvis att bostadsrättsföreningar genom sina stadgar tvingas anlita en viss bostadskooperativ centralorganisation för sin förvaltning. Om medlemmarna vill sköta sina angelägenheter på annat sätt krävs stadgeändring men den är inte möjlig att åstadkomma eftersom man vid föreningens bildande angivit godkännande av samma centralorganisation som villkor för stadgeändring.
Slutsats
Den angivna ordningen strider mot normala associationsrättsliga principer och mot vad som kan anses skäligt från de enskilda föreningsmedlemmarnas utgångspunkt.
Föreningslagens och bostadsrättslagens bestämmelser om stadgeändring bör därför ses över i syfte att stärka de ekonomiska föreningarnas och medlemmarnas inflytande över sina egna angelägenheter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medlemsinflytandet i ekonomiska föreningar.
Stockholm den 23 januari 1992 Mikael Odenberg (m)